Supra-diagnosticarea si supra-tratamentul cancerului

Supra-diagnosticarea si supra-tratamentul cancerului – temele celor mai recente cercetari

 

Ultimii 30 de ani s-au concentrat pe subiectul diagnosticarii timpurii a cancerului. Scopul urmarit: reducerea numarului bolnavilor diagnosticati in stadii avansate ale bolii si reducerea mortalitatii provocata de diferite forme de cancer. Astfel, testele pentru depistarea precoce a cancerului au cunoscut o remarcabilă răspândire în ultimele decenii.

Un studiu publicat in august 2012 in “Jurnalul Asociației Medicale Americane” (The Journal of the American Medical Association) arata ca o asemenea abordare nu si-a atins scopul. Cu toate ca numarul cazurilor diagnosticate in faze incipiente a crescut, nu s-a inregistrat si o scadere a celor despistate in faze avansate. Cu alte cuvinte, complexitatea conditiei patologice numita generic “cancer” a facut dificila separarea anomaliilor care nu sunt semnificative de situatiile care prezinta risc si cer o interventie. S-ar putea spune ca anomalia respectiva a fost privita automat ca  prezentand “risc potential” si a fost tratata cu “artileria grea”.

Din punct de vedere al probabilitatii unei supradiagnosticari, autorii studiului publicat în Jurnalul Asociatiei Medicale Americane” (The Journal of the American Medical Association) mentioneaza 3 tipuri de cancer:

  • Cancerul la san si cancerul de prostata – testarea pare sa depisteze mai multe cancere cu potential clinic nesemnificativ, care nu se vor dezvolta catre stadii avansate si care nu prezinta riscuri importante pentru pacienti. Iar cresterea numarului acestor cazuri de detectare si extirpare a unor leziuni pre-canceroase nu a contribuit si la reducerea incidentei cancerelor invazive, cu o rata a mortalitatii semnificativa.
  • Cancerul tiroidian și melanomul sunt date drept exemplu pentru tipurile de cancer pentru care extinderea testarii a dus la creșterea depistării bolii în stadiu latent, dar care nu a ajutat în mod necesar la reducerea incidenței cancerelor care vor evolua.
  • Cancerul de colon și cel cervical sunt tipuri de cancer pentru care testarea este eficace: depistarea precoce și tratarea leziunilor pre-canceroase au redus incidența bolii, inclusiv în stadii avansate.

Conform autorilor studiului, cercetarea medicală din domeniu trebuie sa se axeze imediat pe dezvoltarea unor teste de depistare precoce care sa faca diferenta intre boala care va ramane in stadiu latent si cea care va evolua spre stadii avansate.

Reducerea frecventei testarilor si concentrarea acestora asupra persoanelor care prezinta un risc ridicat sunt masuri care pot fi folosite pentru a evita supra-diagnosticarea.

Termenul “cancer” trebuie sa fie folosit cu prudenta, in special in discutiile cu pacientii si doar pentru acele situatii in care boala poate progresa daca nu se aplica tratamentul.

Autorii recomanda si concentrarea cercetarilor asupra mediului in care traieste pacientul si asupra aspectelor psihologice care favorizeaza aparitia manifestarilor patologice de tip cancerigen si sugereaza ca intelegerea adecvata a acestora ar putea oferi o alternativa la interventia chirurgicala.

Discutiile de acest gen legate de supra-diagnostic apar din ce in ce mai frecvent in presa de specialitate, dar si in publicatii gen New York Times, si pun presiune pe cercetarea medicala pentru a veni cu solutii. Vor fi din ce in ce mai multe persoane care se vor intreba daca tratamentul exagerat primit nu le-a afectat calitatea vietii. Se poate ajunge la o anumita rezistenta in cadrul publicului impotriva urmarii tratamentelor conventionale prin radiatii, chimioterapie sau chirurgie extirpatorie.

Administrarea unui tratament agresiv in cazurile in care boala este intr-un stadiu latent sau in cazul anomaliilor care nu se vor transforma in leziuni canceroase maligne este o problema in crestere, cu efecte, de multe ori, devastatoare asupra calitatii vietii si chiar sanatatii multor pacienti. Aceasta problema pare sa fi ajuns pe lista de prioritati a cercetarii medicale.

Articol adaptat de Mirela Mustata, pornind de la articolul “Mainstream medicine brings cancer overtreatment and overdiagnosis into focus” publicat in International Health News, Octombrie 2013

Pentru articolul original, accesati http://www.yourhealthbase.com/ihn241.pdf

Share This Post