Ce are particular interviul de angajare în domeniul medical?

Angajarea în domeniul asistenței medicale este o provocare, așa cum este și domeniul în sine. Un domeniu pentru care trebuie să fii bine pregătit și să ai vocație, un domeniu în care concurența, oriunde în lume, este semnificativă și exigențele sunt mari.

În foarte multe țări din lume, pregătirea pentru interviu este la fel de importantă ca interviul propriu-zis. Pentru aceasta, există firme dedicate și specialiști care se ocupă de pregătirea și testarea abilităților candidaților la diferite posturi, inclusiv ale asistenților medicali care vizează un loc de muncă într-o instituție medicală.

Și aceasta deoarece doar o bună pregătire pentru a putea gestiona convingător unele dintre cele mai dificile întrebări ale interviului pentru o poziție în asistența medicală îi poate convinge pe managerii cu multă experiență că sunteți candidatul potrivit.

Miza este mare la interviurile pentru domeniul medical și, de aceea, aici rareori avem întrebări simple sau doar de tatonare. Prin întrebările lor dure, angajatorii urmăresc acei candidați care sunt în stare să facă față situațiilor dificile. Ei vor să selecteze oamenii cei mai buni, pentru că și riscurile unei alegeri greșite sunt mai mari în acest domeniu.

Ca la orice interviu care urmărește să verifice în ce măsură aveți o viziune asupra propriei cariere, veți auzi întrebări de rutină cum ar fi: Unde vă vedeți voi în cinci ani? Dar dincolo de acestea, veți avea sigur și câteva întrebări destul de specifice care analizează capacitatea dumneavoastră de a face față postului vizat. Un interviu pentru candidații la un post de asistent medical de laborator, de exemplu, va conține întrebări despre sistemul de colectare a sângelui sau despre folosirea anticoagulantelor, în timp ce o asistentă medicală generalistă va putea fi întrebată de semnificația unor date din fișa pacientului.

Oricum, este evident că, în plus de o foarte bună pregătire teoretică și practică care să vă permită să aveți mereu disponibile răspunsurile corecte la întrebările specifice postului, va trebui să aveți pregătite și o serie de răspunsuri, care să fie și cât mai autentice, legate de modul în care dumneavoastră vă potriviți sectorului de îngrijire sau locului de muncă vizat.

Așa cum recomandă și Lewis Lin, CEO la Impact Interview din Seattle, o agenție care oferă îndrumare pentru interviurile de angajare solicitanților de locuri de muncă din domeniul îngrijirilor medicale, ”precum comedianții de genul Jerry Seinfeld, care nu iese niciodată pe scenă nepregătit, nici tu nu ar trebui să mergi astfel la un interviu”.

Potrivit acestui specialist, există o serie de recomandări referitoare la modul în care să vă formulați răspunsurile la o serie de întrebări cheie și foarte probabile într-un interviu de angajare pentru sectorul de îngrijiri de sănătate.

 

Întrebare: De ce ați ales ca profesie sectorul dvs. din domeniul sănătății?

În cazul acestei întrebări, obiectivul potențialului angajator este acela de a afla care sunt motivațiile dumneavoastră. Evident că răspunsul trebuie adaptat în funcție de povestea dumneavoastră și de locul de muncă respectiv, pentru a fi cât mai convingător. În funcție de tipul de personalitate, puteți alege o variantă de răspuns mai anecdotic (care vă poate demonstra flexibilitatea și abordarea pozitivă a situațiilor) sau puteți împărtăși o situație mai personală care conectează partea umană cu abilitățile dumneavoastră clinice.

De exemplu, dacă ați avut o situație specială de genul celei descrise în următorul răspuns, o puteți relata astfel ”Tatăl meu a fost foarte bolnav cât timp eram adolecent, așa că mare parte din timp mi l-am petrecut într-un rol de îngrijitor, în schimburi cu mama. Recunosc că m-a surprins și pe mine ce satisfacție aveam făcând acest lucru. Deși uneori ratam ieșirile cu prietenii, acea experiență mi-a insuflat dorința de a-i ajuta pe ceilalți cu devotament, ceea ce am făcut ulterior de-a lungul carierei mele”.

 

Întrebare: De ce v-am angaja pe acest post?

Este o întrebare dificilă care poate să apară în orice domeniu. Cu toate că fiecăruia ni se poate părea că suntem cel mai potrivit sau cea mai bună pentru acel loc de muncă și nu are rost să ne justificăm, modul în care formulăm răspunsul ne poate ajuta sau nu. Un cadidat nepregătit poate crede că răspunsul la această întrebare poate suna ca o laudă, așa că va acționa cu timiditate și va încerca să schimbe subiectul, fără să realizeze că are o șansă unică de a aduce argumente în sprijinul candidaturii lui. O altă realitate cunoscută de specialiștii care îi îndrumă pe cei care dau interviuri pentru posturile din spitale este acea că „Majoritatea oamenilor nu știu de ce sunt mai buni sau chiar diferiți de ceilalți candidați”, spune Lewis Lin.

De aceea el ne recomandă regula celor 3. Cu alte cuvinte, oferiți 3 exemple care demonstrează care sunt punctele voastre forte și care aduc unicitate candidaturii voastre. Acest mod de a prezenta lucrurile demonstrează siguranță de sine și atitudinea celui care, în orice situație, deține controlul.

De exemplu, puteți spune: ”Aș fi o potrivire bună pentru că misiunea acestei clinici de a pune pe primul plan pacientul este exact modul în care cred că ar trebui să fie asigurată toată îngrijirea medicală. În plus, experiența mea de lucru cu persoanele aparținând categoriilor vulnerabile îmi oferă avantajul de a fi familiarizat cu o mare varietate de perspective. În al treilea rând, munca pe care am depus-o în cadrul comisiei de calitate din ultimul spital în care am lucrat îmi oferă ocazia să contribui la întărirea angajamentului organizației dvs. față de conducerea internă activă”.

 

Întrebare: Vorbiți-ne despre o situație în care ați avut un dezacord cu un coleg

Aceasta este o altă capcană clasică. Deși ea este o întrebare deschisă – pentru care puteți alege răspunsul dintr-o mare varietate de experiențe – este important să alegeți povestea potrivită. Cu alte cuvinte, trebuie să indicați momentul în care ați tratat situația ca un adevărat profesionist.

Angajatorii sunt interesați de modul în care reușiți să gestionați conflictele, spune Lewis Lin. La urma urmelor, joburile din domeniul sănătății sunt unele cu niveluri ridicate de stres, iar dezacordurile dintre membrii echipei sunt inevitabile.

Ca să răspundeți la această întrebare, Lewis Lin vă recomandă să utilizați metoda STAR (situație, target / sarcină, acțiune, rezultat), pentru a elimina componenta emoțională a răspunsului și a vă concentra pe rezultate.

Iată un model de răspuns pe acest model: „Un specialist nou venit în echipa noastră de îngrijire nu era de acord cu abordarea pe care o aveam în cazul unui pacient cu cancer, pentru care propunea un tratament mai agresiv. Cu toate acestea, familia și pacientul precizaseră deja că sunt gata să analizeze opțiunile paliative. M-am angajat să am o discuție scurtă cu acest coleg când vom fi amândoi mai liberi. Ne-am întâlnit și am trecut în revistă câteva aspecte legate de faptul că pacientul și familia au o voce în echipa de îngrijire, iar acest specialist a apreciat faptul că i-am reamintit acest lucru. În final, am ajuns să urmăm planul stabilit anterior.”

 

Întrebare: Care este cea mai mare eroare pe care ați făcut-o în carieră?

Vi se cere cel mai îngrozitor lucru: să vă amintiți și să vorbiți despre greșelile voastre. Este o întrebare pe care o veți simți întodeauna ca pe o capcană – cum poate cineva să-i dea un loc de muncă cuiva care a eșuat! În realitate, nu este o capcană. Adevărul este ca sunteți un om și nu se poate să nu fi făcut una sau două greșeli în trecut. Greșeli facem toți, inclusiv intervievatorul vostru.

Deși nimănui nu-i face plăcere să vobească despre eșecurile personale, poate fi foarte util pentru un potențial angajator să audă cum vă descurcați. Evitați să dați vina pe altcineva și concentrați-vă pe ceea ce ați învățat din experiența pe care ați ales să o împărtășiți. Sfatul legat de răspunsurile la întrebările anterioare rămâne valabil: nu vă fie teamă să vorbiți despre experiențele voastre personale.

„Nu subestimați niciodată puterea unei istorisiri”, ne recomandă Lewis Lin. „Poate convinge un angajator că nu veți renunța la primul semn pentru un salariu mai bun”. Pe de altă parte, nici nu vă expuneți inutil. Desigur, nu mințiți, dar nu alegeți totuși să vorbiți cu emfază despre cele mai mari trăznăi pe care le-ați făcut la ultimul loc de muncă.

Puteți răspunde de maniera următoare: „Cu aproximativ cinci ani în urmă, am învățat, deşi mi-a fost greu, cum pot gestiona schimburile de noapte. Eu am fost obișnuit cu schimburile de zi, și când a trebuit să lucrez noaptea, am realizat că există o întreagă cultură cu care nu eram familiar. În plus, orele mă ucideau. Dar m-am uitat cu atenție cum fac colegii mei mai experimentați și mi-am tot pus întrebări în legătură cu modul în care aș putea să gestionez mai bine această cerință. Primele șase luni au fost grele, dar, după ce am făcut câteva ajustări, am început să mă descurc mai bine și chiar să-mi placă. ”

interviu

Întrebare: Cum vă vedeți viitorul în domeniul îngrijirilor medicale?

Aparent este o întrebare ușoară care vă cere un răspuns drăguț, într-o notă filosofică. În realitate, industria îngrijirilor de sănătate se schimbă rapid, iar angajatorii care sunt preocupați de performanță și calitate vor angajați creativi, inovativi, care au idei și vor să facă lucrurile mai bine. Și indiferent unde ar urma să lucrați în vastul domeniu care este industria de sănătate, sigur puteți găsi o cale ingenioasă de a răspunde la această provocare.

Recomandarea specialistului în acest caz este faceți apel la acele dovezi din activitatea voastră care v-au ajutat să ieșiți în evidență.

Un răspuns ieșit din tipare ar putea fi: „Într-o eră a tehnologiilor în care există o mare varietate de furnizori preocupați să ofere servicii inovative și de calitate, cred că va fi esențial să acordăm atenție fiecărei perspective. Aplicațiile de conectare și colaborare pot reprezenta un răspuns care va ajuta furnizorii să creeze o echipă coerentă și mai eficientă în îngrijirea pacienților.”

Dincolo de aceste modele de întrebări și răspunsuri, ceea ce este esenţial în opinia specialiștilor în resurse umane care v-ar putea ghida, precum acest interviu, în pregătirea pentru o discuție de angajare, este să vă analizaţi experienţa pentru a o pune în valoare cu adevărat și să vă pregătiți cât mai bine răspunsurile și prestația în fața intervievatorului.

 

Mirela Mustață, Redactor Executiv E-Asistent

Surse de documentare:

Material adaptat după: https://www.monster.com/career-advice/article/toughest-health-care-interview-questions

Sursa foto: www.working.com

Share This Post