Activitatea fizică și adulții în vârstă de peste 65 de ani

fizicaEfectele activității fizice asupra persoanelor în vârstă, atât pentru sănătatea corpului, cât și pentru cea mintală, au devenit o temă de cercetare care primește tot mai multă atenție în ultimii ani.

Astfel, un studiu desfășurat recent arată că această grupă de vârstă are cel mai mult de câștigat în urma exercițiilor fizice, îmbunătățindu-și, pe parcursul câtorva săptămâni, agilitatea fizică și psihică.

Cercetătorii de la Facultatea de Științe Sportive de la Universitatea Burgundia Franche-Comté din Dijon a desfășurat un studiu pentru a compara răspunsul adulților tineri și al celor în vârstă la un program de reabilitare cardiacă.  Acest studiu s-a axat pe urmărirea atât a beneficiilor fizice, cât și psihice, ale exercițiilor fizice în cazul adulților de peste 65 de ani.

Au fost examinate, pe parcursul a 3 ani, 733 de persoane care fuseseră referite pentru un program de reabilitare cardiacă compus din 25 de ședinte în cadrul Clinicii Le Rosiers din Dijon.

Cercetătorii au împărțit participanții la studiu în trei grupe de vârstă: sub 65 de ani, 65-79 de ani și peste 80 de ani. Acestea au fost evaluate atât fizic, cât și din punct de vedere psihic, pentru tulburări precum anxietate sau depresie.

Având în vedere că exercițiile fizice reduc ritmul bătăilor inimii, scad tensiunea arterială, diminuează stresul, îmbunătățesc moralul, cresc eficiența oxigenării și contribuie la pierderea greutății în exces, care reduce presiunea suplimentară asupra funcționării inimiii, cercetătorii au dorit să valideze ipoteza că beneficiile cele mai mari în urma activitătii fizice apar la participanții de peste 65 de ani, mai ales cei cu probleme cardiace.

Rezultatele studiului au confirmat această ipoteză.  Exercițiile fizice sunt deosebit de importante mai ales pentru adulții de peste 65 de ani cu probleme cardiace. Cu cât este mai în vârstă persoana, cu atât este mai mare riscul de a avea boli cardiace și chiar complicații și cu atât mai repede aceasta își va pierde condiția fizică după un eveniment cardiac, ca de exemplu un atac de cord. Ca urmare, aceștia au cu atât mai mult de câștigat în urma unei activități fizice regulate.

În acest context, o întrebare importantă este – cât de multă activitate fizică este suficientă pentru a prelungi speranța de viață a unei persoane? După cum afirmă cercetătorii, nu există un răspuns universal valabil. Persoane de vârste diferite au nevoie de exerciții fizice de durate și intensități diferite.

Un studiu desfășurat în Statele Unite ale Americii, ale cărui rezultate au fost publicate în 2017 în revista Asociației Geriatrice Americane, arată că beneficiile de sănătate apar chiar și în cazul a 30 de minute pe zi de exerciții fizice ușoare.

Studiul a inclus 6000 de femei de peste 65 de ani și și-a propus să răspundă la întrebarea aceasta: cât de multă activitate fizică este suficientă pentru a prelungi speranța de viață a unei persoane?

fizica1Femeile participante la studiu au purtat, pentru 7 zile, dispozitive de monitorizare a activității fizice în timp ce își urmau rutinele zilnice. Cercetătorii au repetat perioadele de înregistrare pe durata a trei ani. Rezultatele studiului arată că femeile care au avut 30 de minute pe zi de exerciții fizice ușoare au prezentat un risc cu 12% mai mic de a muri timpuriu, în timp ce femeile care au avut 60 de minute pe zi de exerciții fizice moderate au prezentat un risc cu 39% mai mic de a muri timpuriu.

Activitatea fizică desfășurată de femeile participante la studiu nu a constat din exerciții pe bandă sau exerciții de spinning, ci din activități de zi cu zi, precum dusul gunoiului, aspirat, urcatul scărilor, spălatul rufelor sau mersul la cumpărături.

Conform autorului studiului, Andrea LaCroix, profesor de medicină de familie și sănătate publică la Universitatea California din San Diego, tipul acesta de activități reprezintă mai mult de 50% din activitatea zilnică a adulților de peste 65 de ani și, în ciuda acestui lucru, majoritatea oamenilor nu le consideră drept exerciții fizice.

În urma studiului, LaCroix a cerut o schimbare de paradigmă în privința definiției activității fizice.  “Până acum, ni s-a spus că acest tip de activitate nu este destul de bun pentru a aduce beneficii de sănătate. Dar acest studiu a adus dovezi solide că activitatea fizică ușoară reduce riscul de deces pentru următorii 3-4 ani.”

În timp ce autoritățile de sănătate publică din SUA încă recomandă adulților de peste 65 de ani cel puțin 150 de minute pe săptămână de exerciții fizice moderate și intense, acest studiu aduce vești bune pentru toți cei care caută și o cale mai ușoară pentru îmbunătățirea stării de sănătate.

După cum spunea și una dintre persoanele centenare intervievate recent pentru o carte despre secretele longevității, “nu ies din dormitor dimineața până nu fac 30 de minute de exerciții de stretching (întinderi). Apoi, merg pe jos aproape un kilometru și jumătate. De trei ori pe săptămână joc bridge, căci trebuie să faci exerciții și pentru corp, dar și pentru minte.”

 

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare:

https://www.medicalnewstoday.com

https://www.hotnews.ro

https://www.romedic.ro

https://www.guideposts.org

Sursa foto 1: Sursa foto: https://www.guideposts.org

Sursa foto 2: https://www.youtube.com/watch?v=YZbIkTSZoeM – Exerciții de întindere pentru adulții peste 65 de ani

 

 

Share This Post