Ziua Mondială de luptă împotriva tuberculozei

Mult timp s-a crezut că tuberculoza a fost eradicată, datorită medicamentelor moderne, a serviciilor de sănătate îmbunătăţite şi a condiţiilor de igienă. Acest lucru se întâmplă în numeroase ţări dezvoltate, însă, și ca urmare a mobilităţii în creştere a populaţiei, în multe țări s-a constatat reapariţia tuberculozei.

În Africa, Europa de Est şi în Asia Centrală, ea a devenit una dintre cele mai stringente probleme medicale. Este o boală infecțioasă transmisă prin bacterii, iar aspectul cel mai alarmant este că numeroase tulpini de bacterii au devenit rezistente la antibiotice.

tbcTocmai acesta este și aspectul cel mai dramatic pentru pacienţi – rezistenţa pe care tulpinile de bacterii au dezvoltat-o la antibiotice şi la medicamentele clasice înseamnă mai puține opțiuni efective de tratament. O astfel de tulpină, cunoscută în termeni de specialitate ca tuberculoză multirezistentă la medicamente (MDR-Tb), a fost depistată în peste 100 de ţări, inclusiv în Europa de Vest şi în America de Nord. Aceste tulpini apar atunci când pacienţii sistează tratamentul prea devreme.

Cifrele înaintate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii sunt îngrijorătoare: aproximativ o treime din populaţia globului este infectată. Un pacient infectat poate răspândi boala altor 15 persoane în decurs de numai un an. Iar, la nivel mondial, se înregistrează un deces provocat de tuberculoză la fiecare 20 de secunde.

Tuberculoza rămâne, așadar, o boală severă, deși este vindecabilă. Principala problemă este aceea că ea necesită un tratament susținut, de lungă durată și cu multiple reacții adverse.

Pe de altă parte, este o boală complicată și costisitoare, pacienții cu tuberculoză și familiile lor confruntându-se cu probleme complexe, în care componentele de susținere psihologică și socială joacă un rol esențial.

În România, alături de alte boli infecțioase precum rujeola, tuberculoza rămâne o problemă majoră de sănătate publică. Deși numărul cazurilor de TBC a scăzut în ultimii ani, el continuă să fie cel mai ridicat din UE (cu aproximativ 13.000 de cazuri în 2017).

Pentru a susține eforturile de control al tuberculozei, România va primi o noua finanțare de la Fondul Global de peste 3,5 milioane de euro. Aceasta va sprijini sistemul de sănătate și va pregăti tranziția la finanțarea națională integrală a modelelor și serviciilor dezvoltate pentru controlul tuberculozei.

tbc2Finanțarea susține primordial tratamentul pentru persoanele vulnerabile, cu acces limitat la serviciile medicale și cu risc mare de boală. În plus, urmărește întărirea angajamentului comunităților în controlul tuberculozei, prin implicarea organizațiilor societății civile pentru a răspunde mai bine nevoilor populației vulnerabile.

Principalele activități pe care le va sprijini redefinirea modelului de îngrijire a pacienților cu tuberculoză au în vedere mutarea centrului de greutate al îngrijirilor de la spitale la serviciile ambulatorii și cele din comunitate.

Totodată, ea urmărește dezvoltarea unui cadru eficient de monitorizare și evaluare în domeniul tuberculozei și al programelor naționale de sănătate.

O altă direcție de acțiune este realizarea unei legături funcționale între entitățile publice și ONG-urile active în domeniul sănătății publice, dezvoltarea de legislație suport și de proceduri operaționale pentru asigurarea accesului real al grupurilor vulnerabile la servicii de prevenire și tratament.

În fapt, toate acestea demonstrează faptul că soluția cea mai viabilă pentru rezolvarea problemei tuberculozei în România este dezvoltarea unui model integrat de servicii la nivel comunitar și realizarea de intervenții care se bazează pe întărirea răspunsului acestora la tuberculoză și TB-HIV, prin angajarea ONG-urilor și a autorităților locale. Iar aici asistența medicală primară și cea comunitară pot juca un rol determinant.

 

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

 

Surse de documentare:

State of Health in the EU România Profilul de țară din 2019 în ceea ce privește sănătatea – https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/state/docs/2019_chp_romania_romanian.pdf (sursa foto 1)

www.who.int/news-room/campaigns/world-tb-day/world-tb-day-2020

https://www.alphega-farmacie.ro/noutati-medicale/tuberculoza-flagelul-care-amenin-din-nou-lumea-590/

https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/01/MEMO-5.pdf

www.realitatea.net (sursa foto 2)

 

 

Share This Post