Asistente medicale care au marcat evoluția nursing-ului în secolul 20

În luna mai, cea în care celebrăm Ziua Internațională a Asistentului Medical (12 mai), am ales să vă prezentăm poveștile de succes ale unor asistente medicale care au marcat profesia și istoria acesteia în secolul XX și au devenit modele pentru următoarele generații, uneori chiar în afara granițelor țărilor de origine. Ele au contribuit la clădirea nursingului modern, au crezut în importanța acestei profesii căreia i s-au dedicat și pe care au încercat să o dezvolte, și au crezut în valențele ei umanitare și sociale.

 

 

MannerheimSophie Mannerheim (1863-1928)

Sofia Mannerheim, soră a fostului Președinte al Finlandei, Carl Gustaf Mannerheim, s-a născut în Finlanda ca descendentă a unei familii aristocrate.

A absolvit Școala de Nursing fondată de Florence Nightingale în cadrul Spitalului St. Thomas din Londra.

După pregătirea de la Londra, Mannerheim și-a folosit cunoștințele și aptitudinile dobândite acolo pentru beneficiul dezvoltării profesiei de nursing în țara natală, Finlanda.

La intoarcerea în Finlanda, după absolvirea cursurilor Școlii de nursing din Londra, Mannerheim a primit responsabilitatea de a fi Asistent Șef la Spitalul de Chirurgie din Helsinki. Mai târziu, a devenit Președinte al Asociației Finlandeze a Asistenților Medicali, pe care a condus-o timp de 24 de ani.

Succesul lui Mannerheim în profesia de nursing a căpătat și o dimensiune internațională când a fost aleasă Președinte al International Council of Nurses (ICN). Printre alte realizări ale lui Sophie Mannerheim se numără și contribuția la înființarea Spitalului de Copii din Helsinki și a Ligii Mannerheim pentru Bunăstarea Copiilor.


 

CavellEdith Cavell (1865-1915)

Născută în Marea Britanie, unde a și activat ca asistentă medicală, Edith Cavell a devenit faimoasă în timpul Primului Război Mondial, îngrijind soldați răniți în Belgia, care era ocupată, atunci, de Germania.

Ea a și ajutat sute de soldați englezi, francezi și belgieni să scape din ocupația germană. Pentru acest lucru, a fost arestată, judecată și executată pentru înaltă trădare în 1915.

În timpul procesului, Edith Cavell a recunoscut că ajutase 200 de soldați să fugă în Olanda, neutră pe atunci, pentru a se reuni cu forțele aliate care luptau împotriva Germaniei.

Doar o ilustrată îndoită, primită de Cavell de la un soldat englez în semn de recunoștință, și propria ei mărturisire au constituit probe împotriva ei și au trimis-o în fața plutonului de execuție.

Înainte de război, ea venise din Marea Britanie în Belgia pentru a ocupa poziția de asistent șef la primul spital-școală pentru asistenți medicali. În acel moment, nursing-ul nu era stabilit ca profesie în Belgia, iar Edith Cavell a avut o contribuție de pionierat pentru dezvoltarea lui, fiind considerată fondatoarea educației moderne de nursing din Belgia.

 

 

KurowskyAgnes Hannah von Kurowsky (1892-1984)

Născută în Statele Unite ale Americii, dar cu origini germane, Von Kurowsky a primit licența de asistent medical în 1917 de la Bellevue Hospital Training School for Nurses din New York, fiind și absolventă a Universității Statului New York.

Și-a început activitatea ca asistent medical în 1918, în timpul Primului Război Mondial, ca membră a Forțelor Expediționare Americane din Europa.

În timpul misiunii din Italia, Von Kurowsky a făcut parte din echipa medicală care l-a îngrijit pe Ernest Hemingway. Acesta fusese rănit pe front, unde se oferise ca șofer voluntar pe o ambulanță militară. Între cei doi s-a înfiripat o relație sentimentală, însă sentimentele lui Von Kurowsky nu au fost atât de puternice ca atașamentul lui Hemingway pentru ea, astfel încât Von Kurowsky a rupt legătura dintre ei printr-o scrisoare trimisă când el se întorsese deja in SUA.

Hemingway a folosit povestea lor ca sursă de inspirație pentru romanul “Adio, arme”, Von Kurowsky fiind modelul pentru eroina principală.

După Primul Război Mondial, Von Kurowsky s-a întors și ea în SUA, continuându-și activitatea ca membră a Crucii Roșii Americane.

În această calitate, ea a avut o misiune în România, în perioada martie 1920 – noiembrie 1922. Crucea Roșie Americană oferea, în acea perioadă, ajutor umanitar și îngrijiri medicale copiilor din Europa centrală și de sud-est, printre altele dotând spitalele de copii cu medicamente, mâncare, echipamente și lenjerie de spital, precum și haine.

Asistenții medicali care făceau parte din aceste misiuni ale Crucii Roșii Americane erau ghidați de încrederea în importanța profesiei medicale, în general, a nursing-ului, în special, și a asistenței sociale drept piloni fundamentali ai activismului umanitar internațional.

După misiunea din România, Von Kurowsky și-a continuat cariera în nursing, activând ca director al departamentului de training pentru asistenți medicali din cadrul Spitalului General Haitian din Port-au-Prince. La finalul carierei, Von Kurowsky s-a întors la New York, unde a lucrat la Banca de sânge a Crucii Roșii Americane (1942-1945).

 

 

ReimannChristianne Reimann (1888-1979)

Christianne Reimann s-a născut în Danemarca și a dobândit licența în nursing la Spitalul Bispebjerg din Copenhaga, în 1916. Nouă ani mai târziu, Reimann devine primul secretar executiv cu normă întreagă al International Council of Nurses (ICN).

A fost o ardentă promotoare a potențialului imens al nursing-ului și al ICN.

Multe dintre programele cheie ale ICN au fost inițiate de Reimann, inclusiv crearea revistei oficiale a organizației – International Nursing Review.

În anii cât a activat la ICN, Reimann a călătorit extensiv în jurul lumii, pentru a convinge organizațiile asistenților medicali de la nivel național să se alăture ICN și să aplice principiile ICN în practica de nursing din țările respective. Roadele acestei campanii au fost neprețuite – în multe țări pe care le-a vizitat s-au înființat programe educaționale pentru asistenții medicali. Iar multe dintre țările în care nu existau asociații profesionale ale asistenților medicali au fost convinse să creeze asemenea structure (precum China).

Premiul Christianne Reimann în Nursing, care a fost acordat unor figuri emblematice ale profesiei de asistent medical, a fost creat în onoarea ei.

Acest premiu recunoaște contribuțiile deosebite în dezvoltarea nursing-ului și este considerat drept cel mai prestigios premiu international al profesiei, simbolizând valorile și standardele care definesc ICN ca organizație profesională de cel mai înalt nivel pe plan internațional.

Câștigătorii primesc o importantă sumă de bani și o statuetă de porțelan, lucrată manual, care reprezintă o asistentă medicală.

Dintre câștigătorii de până acum ai Premiului Christianne Reimann îi remarcăm pe următorii:

1985: Virginia Henderson

1989: Dame Nita Barrow, Barbados

1993: Dame Sheila Quinn, Marea Britanie

1997: Dr Mo-Im Kim, Kore, și Dr Hildegard Peplau, SUA

2005: Dr Margretta Madden Styles, SUA

2009: Dr Máximo A. González Jurado, Spania

2013: Kirsten Stallknecht, Danemarca

2017: Dr Sheila Tlou, Botswana și Dr Linda Aiken, SUA

 

 

HendersonVirginia Avenel Henderson (1897-1996)

Virginia Avenel Henderson este considerată drept una dintre cele mai importante asistente medicale ale secolului 20, mulțumită contribuțiilor aduse la dezvoltarea educației, cercetării și practicii din domeniul nursing-ului în America și la nivel internațional.

Dintre contribuțiile ei remarcăm definirea clară a rolului asistenților medicali în procesul de îngrijiri medicale. Conform teoriei pe care a promovat-o Henderson, asistenții medicali ar trebui să îi ajute pe toți, persoane bolnave și persoane sănătoase, în încercarea de a atinge o stare de sănătate mai bună sau de a avea o moarte demnă și senină.

Multe dintre lucrările ei sunt folosite pe scară largă în educația medicală din domeniul nursing-ului, atât pentru conceptele de bază, cât și pentru cunoștințele aprofundate pe care le prezintă.

 

 

 

 

 

 

Mirela Mustață, Redactor executiv e-Asistent.ro

 

Surse de documentare:

 

https://www.jfklibrary.org/asset-viewer/archives/AVPP

https://www.pulseuniform.com/coffee-time/25-famous-nurses-past-to-present-wolrds-popular-nurse-professionals/

https://www.washingtonpost.com/archive/lifestyle/1989/09/17/the-woman-behind-hemingways-farewell/54d4c8b3-b27b-4321-9706-c887b6fcbd55/

https://www.icn.ch/what-we-do/awards/christiane-reimann-prize (sursa foto 2)

https://www.britannica.com/biography/Agnes-von-Kurowsky

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/13507486.2015.1121971

https://www.iwm.org.uk/history/who-was-edith-cavell

 

Share This Post