Ziua mondială de luptă contra hepatitei – 28 iulie

hepatita

28 iulie este ziua de naștere a doctorului Baruch Blumberg, omul de știință care a câștigat premiul Nobel deoarece a descoperit virusul hepatitei B (HBV) și a dezvoltat un test de diagnostic și un vaccin pentru acest virus.

La nivel mondial, 290 de milioane de persoane au hepatită virală, deși nu știu acest lucru. Milioane vor continua să sufere și vieți se vor pierde, dacă cei nediagnosticați nu sunt descoperiți și dacă nu beneficiază de îngrijirea de care au nevoie.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în regiunea europeană, hepatita cronică B afectează 15 milioane de persoane, iar hepatita cronică C, 14 milioane, acestea fiind cauzele principale ale cirozei și cancerului hepatic. Aceste condiții medicale duc la peste 170 000 de decese în fiecare an în regiune, lucru care ar putea fi prevenit prin testare și tratamentul realizat la timp, iar în cazul hepatitei B, prin vaccinare.

Pentru Ziua mondială de luptă contra hepatitei 2020, OMS și-a propus obiectivul unui viitor fără hepatită. Nu va fi deloc simplu, mai ales în condițiile actuale ale pandemiei COVID-19, când este vital să fie menținut accesul la serviciile de sănătate fără de care nu se poate atinge acest scop.

Aceasta înseamnă extinderea accesului la testare și tratament, în special pentru persoanele care poate nu acționează în sensul propriei protejări, precum deținuții sau persoanele care consumă droguri. Pentru acestea, ca și pentru restul populației, este esențial să se asigure programe permanente de vaccinare împotriva hepatitei B și să se extindă serviciile de testare și tratare a hepatitei B și C.

Practic, printre alte acțiuni, această zi va prilejui publicarea de către OMS a unui ”Compendium de bune practici”, în care sunt promovate inovațiile și succesele din diferite țări europene privind prevenirea, îngrijirea și tratamentul hepatitelor.

Părerea cvasi-unanimă a specialiștilor este că principala dificultate în atingerea obiectivelor globale de eliminare a hepatitei până în 2030 vine din testarea și tratamentul limitate.

Acestea pot fi depășite dacă crește conștientizarea privind pericolele reprezentate de hepatite și dacă sunt gândite acțiuni care să sprijine prevenirea, identificarea ”milioanelor de persoane bolnave nediagnosticate”, îngrijirea și tratamentul acestora.

Îndemnul campaniei OMS (promovat în social media prin #HepFreeFuture și #WorldHepatitisDay) cu prilejul zilei de 28 iulie este unul de sprijin al oricăror inițiative care militează pentru un viitor fără hepatită.  Iar țările pot învăța unele de la altele, prin modele de genul celor incluse în Compendiumul OMS de bune practici, și pot acționa concret în această direcție.

 

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

 

Surse de documentare

https://www.worldhepatitisday.org/

https://www.euro.who.int/en/media-centre/events/events/2020/07/world-hepatitis-day-2020-looking-forward-to-a-hepfreefuture

https://www.who.int/campaigns/world-hepatitis-day

Share This Post