Pentru fiecare dintre noi, experiența pe care o trăim în prezent este neobișnuită și dificilă. Și deși toți resimțim oboseala și stresul, din păcate, perioada critică nu a trecut. Au trecut doar șase luni de la momentul în care specialiștii chinezi notificau Organizația Mondială a Sănătății despre apariția unei epidemii cu un nou coronavirus. Între timp, situația a escaladat și a fost declarată pandemie, boala provocată de acest virus s-a propagat și a cuprins aproape fiecare țară de pe glob, ucigând peste 500.000 de oameni. Sistemele de sănătate din toată lumea, inclusiv cele considerate performante, au fost drastic afectate, raportând un număr dublu de decese față de perioadele similare din anii precendenți.
Iar ce a fost mai greu nu pare să fi trecut încă. Toate evidențele arată că răspândirea bolii crește rapid, iar presiunea pe spitale va crește și ea. Desigur că un vaccin este cea mai bună soluție de ieșire din această situație dar, chiar și în cele mai optimiste scenarii, acesta nu va fi disponibil decât peste aproximativ un an.
Conștienți de importanța înțelegerii acestei provocări și pentru că asistenții medicali sunt în prima linie în lupta cu noul virus, continuăm să vă prezentăm și în acest număr al revistei o serie de subiecte de mare actualitate despre tema ”fierbinte” a momentului:
– ”Sănătatea publică în ochiul furtunii” despre lecțiile pe care COVID-19 le-a adus omenirii,
– ”Pandemia COVID 19 și efectele ei asupra fiecăruia, dar și asupra modului în care va arăta pe viitor lumea noastră. De ce este important să înțelegem schimbările pe care le trăim?”, scurte interviuri despre modul cum gândesc și care sunt previziunile unor lideri din domeniul sănătății la nivel global sau din instituții europene sau organizații internaționale referitoare la modul în care va arăta viitorul post-pandemiesau
– ”Riscurile pacienților COVID” despre descoperirile pe care le-au făcut oamenii de știință cu privire la acest virus care poate produce ravagii în multe dintre sistemele și organele corpului, inclusiv în creier și sistemul nervos central.
Pe de altă parte, am continuat să includem în revistă și teme devenite tradiționale precum zilele mondiale, de data aceasta ”Ziua mondială de luptă contra hepatitei – 28 iulie”, sau elemente de istorie precum ”Repere ale istoriei profesiei de asistent medical în Franța”.
Nu în ultimul rând, merită amintite şi recomandările editoriale ale lunii iulie: ”Manual de prim ajutor”,Ediția a 3-a, Editura Litera, 2019; ”Ghidul de buzunar al medicului de familie”, autor: Joseph S. Esherick, Editura Farmamedia 2017 și ”Puterea vindecătoare a picturii și muzicii”, Coordonator: Werner Kraus, Editura Limes, 2014.
Ca de obicei, echipa editorială vă dorește lectură plăcută şi vă facem invitația obișnuită să vă alăturaţi echipei noastre de autori.
Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București