În luna în care în România au reînceput școlile, cât de aproape suntem de vechea normalitate

editorial

Bătălia pe care lumea o poartă de aproape 9 luni împotriva COVID-19 pare încă departe de a se încheia.

Ce știm acum este că, probabil, vom trăi cu acest virus într-o anumită formă și în anii următori. Știm că fiecare rundă din lupta cu acest virus va deveni mai ușoară, datorită efectelor pozitive cumulate ale imunității colective, deși încă nu suntem la acel nivel în care să putem spune că pandemia este o poveste care aparține trecutului.

Sperăm că vom avea în curând un vaccin care să accelereze acest proces, dar chiar și atunci când vom ajunge să avem unul sigur și eficace, va fi nevoie de timp pentru a fi distribuit unei largi părți din populație, pentru a ne apropia de imunitatea colectivă optimă. Cum discuțiile referitoare la viitorul vaccin COVID-19 ne interesează pe noi toți, vă invităm să citiți, în secțiunea Interviu a revistei, articolul ”Opiniile experților și autorităților despre vaccinul COVID-19 și despre un tratament garantat”.

O altă temă discutată pe larg zilele acestea este cea referitoare la dublul pericol din această toamnă și iarnă ca cineva să se îmbolnăvească de gripă și de Covid-19 în același timp, sau într-o succesiune rapidă. Pentru a vă putea inspira și a alege cum să răspundeți cât mai bine eventualelor întrebări ale pacienților referitoare la utilitatea vaccinului anti-gripal, vă recomandăm să citiți articolul din secțiunea Educație medicală – ”Ce ar trebui să știe pacienții dumneavoastră despre…. vaccinul antigripal și de ce îl facem?”. 

Printre răspunsurile pe care lumea medicală le caută zilele acestea se numără și înțelegerea felului în care vârsta se asociază cu vulnerabilitatea la COVID-19. Pentru aceasta, cercetătorii studiază sistemele imunitare îmbătrânite, lucru care ne poate ajuta la dezvoltarea unor strategii mai bune pentru vaccinuri și tratamentele pentru COVID-19. Dacă doriți să aflați spre ce ipoteze se îndreaptă atenția oamenilor de știință, vă invităm să citiți, în secțiunea Lumea medicală, articolul ”De ce un sistem imunitar îmbătrânit ne face mult mai vulnerabili în fața COVID 19?”. Aici veți afla și despreun studiu recent publicat în revista Nature Communications de un grup de cercetători de la Institutul Karolinska din Suedia. Ei au descris cum ar putea funcționa un nano-corp în lupta cu SARS-COV2 și au subliniat descoperirea acestui nano-corp care se leagă puternic de proteina “S (spyke)” a virusului și o neutralizează.

Tot din seria noutăților, cu prilejul celebrării Lunii îmbătrânirii sănătoase, revista aduceîn discuție, în secțiunea Eveniment, patru parametri ai stării de sănătate care pot da o imagine obiectivă a stării de sănătate, fiecare legat de o serie de acțiuni concrete pe care le putem avea în vedere, în cazul în care sunt necesare corecții.

Trebuie să marcăm în această secțiune un alt eveniment important al lunii, 17 Septembrie – Ziua mondială a siguranței pacienților, cu atât mai mult cu cât în contextul pandemiei de Covid-19,  OMS a lansat apelul:  Păstrați lucrătorii din sănătate în siguranță pentru a păstra pacienții în siguranță.

Nu în ultimul rând, într-un moment când COVID-19 a acaparat lumea medicală și opinia publică, poate fi ușor să uităm că tuberculoza este încă cea mai letală boală infecțioasă la nivel mondial. Pentru a rămâne conectați la ce se întâmplă în acest domeniu, în secțiunea Istorie, vă propunem articolul „Progrese în controlul tuberculozei”.

Și ca să rămânem în nota subiectelor prezentate, sunt de reținut şi recomandările editoriale ale lunii septembrie: Revelații despre îmbătrânire, Autor: Suzanne Somers, Editura Curtea Veche; Undoing Depression (Ieșirea din depresie), Autor:Dr. Richard O’Connor; The Psychology of Pandemics: Preparing for the Next Global Outbreak of Infectious Disease (Psihologia pandemiei: pregătirea pentru următorul focar global), Autor: Steven Taylor, Editura Cambride Scholars.

Ca întotdeauna, vă provocăm să vă alăturaţi echipei noastre de autori și vă dorim o lectură plăcută a noului număr al revistei care vă aparține.

 

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

 

Share This Post