COVID 19- Un an mai târziu

“Să îi onorăm pe cei pe care i-am pierdut, devenind mai buni la ceea ce facem” – Dr. Mike Ryan, Director Executiv Programul Urgențe, Organizația Mondială a Sănătății (OMS)

În conferința de final de an 2020 pe tema COVID 19 organizată de OMS, oficiali de rang înalt ai organizației au avertizat că virusul nu este în mod necesar dintre cele mai periculoase și că există o posibilitate reală ca o altă pandemie, mai severă, să se răspândească în jurul lumii.

Următoarea pandemie poate fi mai severă”, a avertizat Dr. Mike Ryan, Director Executiv al Programului Urgențe din cadrul OMS, adăugând că, deoarece trăim pe o planetă fragilă și într-o societate din ce în ce mai complexă și conectată, trebuie să ne organizăm mai bine. Să îi onorăm pe cei pe care i-am pierdut devenind mai buni la ceea ce facem”. Dr. Ryan a fost de acord că COVID 19 va deveni, în mod probabil, endemic în rândul populației de la nivel global. Dar vaccinările nu garantează că bolile infecțioase vor fi eradicate. Așa că societățile ar trebui să facă planuri concrete și să le pună în aplicare pentru a putea reveni la forța lor deplină, mai degrabă decât să aștepte eradicarea virusului.

Pe de altă parte, expertul care conduce echipa tehnică COVID-19 de la OMS, Dr. Maria van Kerkhove, a subliniat că unele dintre țările care au făcut față mai bine COVID 19 nu sunt neapărat cele mai dezvoltate, ci cele care au mai trecut înainte prin epidemii. Acele țări au folosit experiențele traumatice trecute pentru a-și activa rapid atât sistemele de protecție, cât și un răspuns cuprinzător pentru a lupta contra răspândirii virusului.

Dr. van Kerkhove s-a alăturat Dr. Ryan în a face un apel către comunitatea internațională de a fi mai bine pregătită pentru următoarea criză de sănătate publică, prin creșterea capacității de a mobiliza lucrători medicali bine pregătiți și capabili să folosească tehnologii inovatoare și cetățeni bine informați, angajați și capabili să se protejeze.

În aceeași conferință de presă, Directorul OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, le-a spus ziariștilor că OMS descoperă lucruri noi despre virus în fiecare zi, inclusiv despre abilitatea unor noi variante de a se răspândi, a cauza îmbolnăvirea sau de a afecta eficacitatea testelor, tratamentelor sau vaccinurilor pe care le avem acum.

Dr. Tedros a mai evidențiat și că în Marea Britanie și Africa de Sud cercetătorii desfășoară studii epidemiologice și de laborator, ale căror rezultate vor fi luate în calcul în definirea pașilor următori. “Doar dacă țările testează în mod eficace vom fi capabili să detectăm diverse variante ale virusului și să ajustăm strategiile de gestionare a pandemiei. Și trebuie să ne asigurăm că țările nu vor fi pedepsite când împărtășesc în mod transparent descoperirile științifice pe care le fac”.

Mulțumind multitudinii de parteneri cu care OMS a lucrat în 2020, Dr Tedros a afirmat că speră ca 2021 să aducă o distribuție corectă și echitabilă a tratamentelor și vaccinurilor descoperite în 2020.

Important de notat, totuși, că oficialii OMS au avertizat că e prematur să ne imaginăm o lume din care COVID 19 a fost eradicat.

Prof. David Heymann, expert în boli infecțioase și membru al echipei OMS creată cu scopul să întărească răspunsul COVID 19 din Africa de Sud, invitat la conferința de presă, a afirmat că acum avem instrumentele necesare să salvăm vieți, permițându-ne să învățăm să trăim cu virusul.

Mesajul pentru noul an 2021 al Directorului General al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) – Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director General OMS

La începutul anului 2021, în mesajul său, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, pe lângă rememorarea răspunsului fără de precedent din partea societății, al sistemelor medicale și oamenilor de știință, a menționat reușitele marcate prin identificarea unor vaccinuri, tratamente și instrumente de diagnostic distribuite cu o viteză record, mulțumită diverselor colaborări și parteneriate care au apărut, inclusiv Access to COVID-19 Tools Accelerator (Acces la Acceleratorul de Instrumente COVID 19).

Echitatea este esența ACT Accelerator și a ramurei sale de vaccinare, COVAX, care a asigurat acces la 2 miliarde de doze din diverse vaccinuri promițătoare.

Vaccinurile oferă mari speranțe pentru a învinge pandemia. Dar, pentru a fi capabili să protejăm lumea, trebuie să ne asigurăm că toate persoanele la risc de oriunde, nu doar din țările care-și permit să achiziționeze vaccinuri, sunt imunizate.

Pentru ca acest lucru să fie posibil, COVAX are nevoie urgentă de puțin mai mult de 4 miliarde de dolari pentru a cumpăra vaccinuri pentru țările cu venituri mici și medii.  Aceasta este provocarea pe care trebuie să o rezolve omenirea în noul an, pentru că nimeni nu este în siguranță, dacă ceilalți nu sunt.

Evenimentele anului 2020 ne-au oferit numeroase lecții importante pentru 2021. În primul rând, 2020 a arătat că guvernele trebuie să investească mai mult în sănătatea publică, de la asigurarea finanțării vaccinurilor pentru toți cetățenii până la a face ca sistemele de sănătate să fie mai bine pregătite pentru a preveni și răspunde unei viitoare pandemii, inevitabile. În miezul acestor imperative stă angajamentul de a investi în accesul universal la servicii de sănătate.

În al doilea rând, deoarece va dura să îi vaccinăm pe toți împotriva COVID 19, trebuie să rămânem angajați să continuăm să luăm măsurile care s-au dovedit deja eficace în a-i menține pe fiecare dintre noi și pe toți în siguranță.  Aceasta înseamnă că va trebui să continuăm să păstrăm distanța fizică, să purtăm măști, să luăm măsurile necesare de igienă a mâinilor și igienă respiratorie, să evităm locurile aglomerate din interior și să întâlnim alți oameni, în principal în aer liber. Aceste măsuri simple, dar eficace, vor salva vieți și reduce suferința prin care atâți oameni au trecut în 2020.

În al treilea și cel mai important rând, trebuie să ne angajăm să lucrăm împreună, în solidaritate, ca o comunitate globală, pentru a promova și proteja sănătatea, acum și în viitor.

Am văzut cum diviziunile politice și cele dintre diverse comunități “hrănesc” virusul și  prelungesc criza. Dar colaborarea și spiritul de parteneriat salvează vieți și protejează buna funcționare a societăților.

În 2020, o criză de sănătate publică de proporții istorice ne-a arătat cât de strâns conectați suntem. Am văzut cum acte de caritate și grija pentru ceilalți i-au ajutat pe vecini în vremuri de mare încercare. Dar am văzut și cum acte malițioase sau de dezinformare pot produce mult rău.

În 2021, avem de făcut o alegere simplă, dar profundă. Ignorăm lecțiile din 2020 și permitem unor abordări insulare, partizane, unor teorii ale conspirației și unor atacuri la adresa științei să învingă, ducând la suferințe inutile la nivelul sănătății oamenilor și al societății, în ansamblul ei.

Alternativa este să facem împreună drumul în această ultimă parte a crizei, ajutându-ne unii pe alții pe parcurs, de la a asigura o împărțire echitabilă a vaccinurilor până la oferirea de recomandări potrivite, compasiune și grijă celor care au nevoie, tratându-ne ca o familie globală.

Alegerea pare a fi ușoară. Vedem lumina la capătul tunelului și vom ajunge acolo parcurgând drumul împreună.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Traducere și adaptare după:

https://news.un.org/en/story/2020/12/1080982

https://www.who.int/news/item/30-12-2020-covid-19-anniversary-and-looking-forward-to-2021

Share This Post