Istoria aplicațiilor folosite în identificare simptomelor migrenei și pentru gestionarea durerii

Migrena nu este o simplă durere de cap. Este o condiție neurologică complexă, cu o paletă largă de simptome, inclusiv dureri severe de cap, vedere neclară, sensibilitate la lumină, mirosuri și sunete și greață și senzație de vomă. Migrenele afectează mai mult de 1 persoană din 10 la nivel global, iar prevalența din Europa (11.4%) este similară cu cea globală (11.6%).

În general, migrena debutează în jurul pubertății și devine cel mai întâlnită în rândul adulților cu vârste de 35-45 de ani, fiind de două ori mai comună la femei.

Studiul din 2015 cu privire la povara îmbolnăvirilor a clasat migrenele drept cauză principală de dizabilitate în cazul adulților tineri, cu vârste de 15-49 de ani, indicând că povara migrenelor este deosebit de ridicată pentru perioada de vârf a productivității unui adult.

Migrenele i-au afectat pe oameni încă din cele mai vechi timpuri. Galen din Pergam, important medic al antichității, a utilizat termenul de hemicranie pentru a numi această condiție medicală, de unde a și derivat, de altfel, cuvântul migrenă.

Căutarea unei cure sau măcar a unei alinări a fost intensă de-a lungul secolelor și au fost încercate multe tratamente, unele ciudate, altele brutale, de la tragerea de sânge până la aplicarea unor soluții cu opiu și oțet pe capul celor suferinzi sau chiar intervenții chirurgicale. Toate aceste tratamente s-au dovedit inutile.

Dintre procedurile medicale invazive folosite pentru tratarea migrenelor menționăm și folosirea electricității medicale începând cu mijlocul secolului al 18-lea. Odată cu descoperirea nervilor vasomotori la mijlocul secolului al 19-lea, electricitatea medicală a devenit și mai populară, cel puțin până la apariția puncturii lombare (1892), a roentnogramei (1895) și a descoperirii de noi cunoștințe legate de presiunea intracraniană.

Din acel moment au apărut alte proceduri invazive pentru migrenele rezistente la tratament, precum procedurile chirurgicale asupra nervilor simpatici. Ca urmare a experimentelor lui Graham si Wolff din anii 1930, care au subliniat conceptul vasodilatator al migrenei, au fost dezvoltate noi proceduri invazive în această linie, ca de exemplu ligaturarea arterială.

În anii 1990, au apărut triptanii, prima clasă de medicamente dezvoltată pentru tratamentul migrenelor.  Din păcate, triptanii nu funcționează în cazul tuturor celor suferinzi de migrenă și nu pot preveni migrenele.

Migrenele nu pot fi vindecate, dar acum există nu numai tratamentul medicamentos cu triptani, dar și alte metode care pot reduce frecvența și severitatea episoadelor, oprind migrena înainte să se înrăutățească.

Tratamente preventive – pentru reducerea frecvenței și severității – în principal, farmacologice, dar și non-farmacologice, precum schimbări ale comportamentelor nesănătoase și evitarea factorilor declanșatori. Dintre acestea, putem enumera terapia comportamental-cognitivă sau terapia fizică. Aceste tratamente preventive dau rezultate bune în cazul a circa 40% dintre pacienți și, de obicei, reduc cu cel puțin 50% frecvența episoadelor.

Este important de notat că în SUA, Administrația Federală a Medicamentului (Federal Drug Administration) a aprobat un singur tratament pentru migrena cronică (în care există atacuri de cel puțin 15 ori pe lună) – onabotulinumtoxina A (Botox).

Tratamente pentru episoadele acute – analgezice eliberate cu sau fără rețetă sau dispozitive de tratament (de exemplu, aparate care se fixează pe frunte cu ajutorul unui plasture și emit unde de stimulare TSNS).

De asemenea, este important de știut că în ultimii ani au apărut aplicații pe telefoanele mobile pentru identificarea simptomelor migrenei și gestionarea durerii și că acestea au devenit din ce în ce mai folosite, în special în SUA. Aceste aplicații îi pot ajuta pe oameni să-și monitorizeze simptomele, să-și identifice factorii declanșatori, să gestioneze durerea și să se conecteze cu alți utilizatori care suferă de migrenă.

Iata care sunt cele mai bune 10 aplicații conform evaluărilor utilizatorilor și specialiștilor din domeniu:

Migraine Buddy

Migraine Monitor

N1-Headache

Migraine Healthline

Ouchie

Blue Light Filter & Night Mode

Migraine Insight

Migraine Relief Hypnosis

Relax Lite

White Noise Lite

Când folosim o asemenea aplicație, cei mai importanți factori care sunt recomandați pentru monitorizare sunt:

  1. Zilele în care apar episoadele de migrenă și severitatea acestora (ușoare, moderate sau severe).
  2. Ce medicamente pentru tratamentul migrenei au fost administrate și dacă acestea sunt acute sau preventive.
  3. Simptomele asociate, precum oboseala, amețeala, fotofobia, fonofobia, greața sau vomitatul.
  4. Dizabilitatea asociată episodului de migrenă, ca de exemplu dacă utilizatorul aplicației a putut să se ducă la muncă.
  5. Factorii declanșatori posibili – alimente, băuturi, lipsa de somn, stresul, schimbări ale vremii, alte schimbări din mediul exterior.

Monitorizarea și înregistrarea factorilor declanșatori și trimiterea acestor date medicului îl ajută pe acesta să diagnosticheze tipul de migrenă pe care îl are o persoană și să aleagă cel mai bun tratament.

Aplicațiile existente acum pe piață le permit utilizatorilor să-și înregistreze frecvența și durata episoadelor, localizarea durerii și intensitatea ei, simptomele și medicația, precum și potențialii factori declanșatori. Datele înregistrate pot fi trimise ușor medicului. Multe dintre aceste aplicații îi pun pe utilizatori în legătură cu întregi comunități formate din persoane care suferă și ele de migrenă, aceștia împărtășindu-și experiențele și ce funcționeaza în cazul fiecăruia.

Alte aplicații furnizează și date despre vreme, permițându-le utilizatorilor să vadă și dacă anumite condiții meteorologice le influențează starea și cauzează anumite simptome.

De asemenea, multe dintre aplicații le oferă utilizatorilor posibilitatea să țină un jurnal, pot măsura impactul diverșilor factori asupra stării personale și îi lasă să testeze schimbări comportamentale care le pot reduce frecvența sau severitatea episoadelor de migrenă.  După ce utilizatorii își înregistrează datele pentru o anumită perioadă, 90 de zile, de exemplu, aplicațiile le pot trimite o interpretare personalizată, incluzând factorii declanșatori individuali, pe care o pot trimite medicului.

Faptul că aplicațiile acestea permit conectarea utilizatorilor cu alte persoane ce suferă de migrenă este una dintre cele mai bine primite caracteristici. Aplicațiile le permit utilizatorilor discuții în grup sau individuale și să urmărească anumite teme, alăturându-se anumitor grupuri (migrena la școală, migrena și viața socială, terapiile alternative). În anumite aplicații, utilizatorii pot posta noutăți despre starea lor ca și cum ar posta pe Facebook sau Twitter.

Una dintre aplicații aduce un filtru pentru ecranul telefonului, protejând ochii utilizatorilor de lumina albastră pe care o emite. Expunerea noaptea la această lumină albastră poate deranja ciclul de somn și ritmul circadian. De asemenea, specialiștii cred că această lumină este asociată atât migrenei, cât și insomniei. Creatorii aplicației afirmă că fluxul de lumină albastră crește durerea migrenei și activează nervul trigemen, care este asociat migrenei.

O altă aplicație îl antrenează pe utilizator să își relaxeze corpul, care poate ajuta și la alinarea durerii migrenei. Aplicația oferă o sesiune audio pe care utilizatorul o poate asculta zilnic, cu scopul de a reduce durerea și discomfortul asociat migrenei în 1-3 săptămâni. Sesiunea audio combină vocea plină de alinare a unui terapeut specializat în hipnoză cu sunete liniștitoare din natură și muzică în surdină.

După ce se termină sesiunea audio, aplicația poate continua să emită muzică în surdină, chiar și în timpul somnului utilizatorului, în funcție de preferințele acestuia.  Mulți utilizatori au raportat o îmbunătățire a calității somnului în urma folosirii acestei aplicații.

Se crede că lipsa unui somn de calitate este un potențial factor declanșator pentru migrene și alte dureri de cap, astfel încât îmbunătățirea calității somnului raportată de utilizatorii aplicației este așteptată să reducă severitatea și frecvența episoadelor de migrenă.

Există, deci, speranță pentru persoanele ce suferă de migrene. În ultimii ani, știința a făcut progrese importante în înțelegerea chimiei creierului, căilor durerii și a geneticii migrenei, ceea ce îi va ajuta pe cercetători să găsească tratamente mai eficace, obiectiv la a cărui atingere contribuie și aplicațiile folosite în identificarea simptomelor migrenei și pentru gestionarea durerii prin datele deosebit de utile pe care le colectează.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare

  1. A history of non-drug treatment in headache, particularly migraine, Peter J. KoehlerChristopher J. Boes, Brain, Volume 133, Issue 8, August 2010 https://www.medicalnewstoday.com/articles/319508
  2. https://link.springer.com/article/10.1007/s40120-020-00196-2
  3. https://americanmigrainefoundation.org/resource-library/identifying-treating-migraine/
  4. Sursa foto 1: www.medicinenet.com
  5. Sursa foto 2: https://www.medicalnewstoday.com/articles/319508
Share This Post