Monitorizarea biometrică prin intermediul dispozitivelor portabile – partea a 2-a

Dispozitivele portabile folosite pentru monitorizare biometrică trebuie să fie ușor de utilizat și ușor de integrat în viața de zi cu zi a utilizatorilor, dacă se dorește ca acestea să fie utilizate pentru monitorizare continuă fără a provoca perturbări.

Este posibil ca pacienții să fie reticenți în a utiliza dispozitive tehnologice portabile care sunt inconfortabile sau care pot fi identificate vizual ca fiind dispozitive portabile.

De exemplu, unii utilizatori se simt stânjeniți și jenați atunci când poartă un senzor cu aspect neobișnuit în public, cum ar fi atunci când poartă un ceas de mână alături de un dispozitiv de urmărire a activității care este fixat la încheietura mâinii sau la gleznă.

Biosenzorii epidermici, cum ar fi un tatuaj electronic cu grafen, reprezintă un domeniu emergent în domeniul electronicii care permite purtătorilor să mascheze purtarea senzorilor de ochii publicului. Acest tip de senzor seamănă cu un tatuaj și nu se distinge atunci când este purtat, oferind astfel mai multă încredere utilizatorilor.

Aspectul psihologic ale utilizării dispozitivelor portabile pentru monitorizarea biometrică, precum și confidențialitatea și securitatea datelor, ar trebui să fie luate în considerare cu atenție de către producători pentru ca dezvoltarea domeniului să poată continua fără probleme ulterioare.

Deoarece informațiile despre sănătate sunt de natură personală și confidențială, securitatea datelor este esențială în aplicațiile din domeniul sănătății care utilizează dispozitive portabile. Multe dispozitive stochează datele în memoria locală fără criptare sau alte măsuri suplimentare de protecție a datelor. Prin urmare, ar putea exista un risc ridicat de pierdere a datelor confidențiale privind sănătatea utilizatorului dispozitivului. Mai mult, senzorii portabili sunt întotdeauna sincronizați cu smartphone-urile pentru transferul de date, iar aplicațiile terțe instalate pe smartphone-uri pot crește susceptibilitatea la piratarea datelor.

Pentru a îmbunătăți protecția și siguranța datelor, utilizatorii ar trebui să fie conștienți de tipul și volumul datelor capturate de dispozitive, precum și de semnificația lor potențială. Recomandările pentru creșterea gradului de protecție a datelor includ: utilizarea unor mecanisme criptografice, cum ar fi un cod PIN pentru a cripta dispozitivul în permanență, stocarea datelor în cloud mai degrabă decât în memoria locală, utilizarea unor interfețe de rețea securizate pentru a migra datele de la un dispozitiv portabil la o stocare centrală.

Aspectul psihologic al unui dispozitiv portabil include confortul și bunăstarea mentală a utilizatorului. În plus, datele capturate, stocate și transmise de un dispozitiv portabil trebuie să rămână confidențiale și să fie transmise în siguranță.

Pacienții pot întâmpina probleme atunci când trebuie să încarce dispozitivele portabile în mod regulat, iar acest lucru poate cauza oboseală emoțională, din cauza anxietății provocate de posibilitatea ca dispozitivul lor portabil să se închidă odată cu consumarea bateriei. Date importante pot fi pierdute. Bateriile mai mari tind să reducă timpul de încărcare și să crească timpul dintre încărcări, dar sunt incomode de utilizat.

Dispozitivele portabile pot, de asemenea, să sporească anxietatea purtătorului în ceea ce privește sănătatea sa fizică. Persoanele vârstnice și persoanele care sunt într-o formă fizică necorespunzătoare, care doresc să beneficieze de informații detaliate privind starea lor generală de sănătate, cum ar fi ritmul cardiac, viteza și numărul de pași, pot încerca să efectueze exerciții fizice care depășesc capacitatea lor fizică. Este destul de frecvent ca purtătorii să urmeze sfaturile și recomandările de îmbunătățire a condiției fizice oferite de dispozitivele portabile fără a fi îndrumați de profesioniști. Este posibil ca utilizatorii să coreleze în mod eronat datele de la dispozitivele purtabile cu alte boli de care suferă deja, ceea ce le provoacă un stres emoțional suplimentar.

Deși dispozitivele portabile au potențialul de a transforma îngrijirea pacienților, probleme precum preocupările legate de confidențialitatea datelor pacienților, interoperabilitatea cu sistemele furnizorului de servicii de sănătate si primirea unui flux prea mare de date reprezintă provocări importante pentru furnizorii de servicii medicale.

În același timp, mulți medici și-au exprimat îngrijorarea cu privire la beneficiile imediate pe care le-am putea vedea în urma acestei așa-numite “datatificări” a îngrijirii medicale. Unele dintre aceste preocupări se regăsesc în scrisorile pe care mai mulți medici le-au trimis editorului The Economist în urma publicării de către această prestigioasă revistă a „setului” de articole pe această temă (Wearable technology promises to revolutionise health care și Wearable devices are connecting health care to daily life în luna mai 2022). 

Iată parte dintre reacțiile publicate de revistă:

Dr Alex Burns si Dr Edmund Jack din Penarc, Exeter, Marea Britanie:

În calitate de medici generaliști și profesori de medicină bazată pe dovezi, am considerat că articolul dumneavoastră din Technology Quarterly privind viitorul dispozitivelor portabile în domeniul sănătății (7 mai) este interesant, dar și îngrijorător. El se bazează pe ipoteza că a avea mai multe informații, oricare ar fi ele, trebuie să aibă în mod inevitabil o consecință pozitivă pentru sănătatea oamenilor. În viitor, dovezile ar putea arăta că monitorizarea constantă a datelor biometrice îi face pe oameni mai sănătoși. Noi sugerăm că deocamdată nu este cazul.

Monitorizarea biometrică, la fel ca în cazul oricărei testări a persoanelor sănătoase, este o formă de screening. Istoria ne-a învățat că screening-ul este o excepție, mai degrabă decât o regulă, pentru obținerea unui beneficiu net. Grupul de lucru pentru servicii de prevenție din Statele Unite și Comitetul național de screening din Marea Britanie au recomandat screening-ul pentru doar trei tipuri de cancer, și chiar și acestea nu sunt lipsite de controverse. Aceste instituții nu recomandă screening-ul pentru fibrilația atrială, afecțiunea pe care ați menționat-o. Se pare că riscurile și beneficiile trebuie foarte bine echilibrate.

Valoarea predictivă a oricărui test depinde de cât de probabilă este afecțiunea la început, precum și de caracteristicile testului. Cu cât afecțiunea este mai rară la început, cu atât este mai probabil ca un rezultat „pozitiv” să fie un rezultat fals pozitiv. Fibrilația atrială este mai rară la populația tânără care utilizează astfel de dispozitive de monitorizare a sănătății, iar valoarea predictivă este probabil foarte scăzută. Chiar și monitorizarea la pacienții simptomatici se poate dovedi a fi inutilă.

Sugerăm că există „sindromul Fitbit (nota autorului – dispozitiv portabil de monitorizare biometrică) Feedback”, care apare atunci când conștientizarea faptului că o variabilă biologică este măsurată provoacă anxietate la un pacient. Aceasta determină apoi o modificare a variabilei, ceea ce duce la o buclă de feedback negativ. Un exemplu ar fi dispozitivele de urmărire a fitness-ului, în cazul în care concentrarea asupra unei frecvențe cardiace rapide provoacă anxietate, determinând ca această frecvență să fie tot mai mare. Acesta este un factor de medicalizare excesivă. Preconizăm o creștere a incidenței viitoare.”

De asemenea, Dr Christoffer Bjerre Haase, doctorand în dataficarea proceselor clinice, de Universitatea din Copenhaga, Danemarca, a trimis revistei următoarele opinii:

Dispozitivele portabile pot duce la diagnostice precise bazate pe mici variații ale stării fizice a purtătorului, care nu ar cauza niciun rău dacă nu ar fi detectate. Din contră, tratamentul inutil și etichetarea ca fiind „bolnav” pot provoca daune reale, inclusiv tocmai în cazul afecțiunilor pe care le-ați menționat, cum ar fi diabetul, hipertensiunea și bolile renale. În plus, medicii nu sunt pregătiți să reacționeze la atâtea date noi și adesea nereglementate, iar sarcina suplimentară a datelor generate de dispozitivele portabile poate avea un impact asupra timpului pe care aceștia îl petrec cu pacienții.”

Un studiu recent a fost realizat pentru a explora percepțiile medicilor generaliști cu privire la rolul dispozitivelor portabile în medicina de familie și la beneficiile, riscurile și provocările asociate cu utilizarea acestora. Datele au fost colectate în timpul unei conferințe medicale în rândul a 19 medici generaliști elvețieni.

Analiza datelor a evidențiat faptul că dispozitivele portabile au fost descrise ca fiind dispozitive ușor de utilizat, adaptabile, care ar putea sprijini cercetarea medicală. Printre beneficii se numără sprijinul pentru responsabilizarea și educarea pacienților, facilitarea schimbării comportamentului, o mai bună cunoaștere a istoricului medical personal și a funcționării organismului, transmiterea eficientă a informațiilor și conectarea cu rețeaua medicală a pacientului. Cu toate acestea, medicii generaliști au fost îngrijorați de lipsa validării științifice si de lipsa de claritate în ceea ce privește protecția datelor.

Alte riscuri percepute de medicii participanți la studiu au inclus promovarea unei culturi a sănătății excesiv de medicalizată și riscul de a încuraja, în mod neintenționat, autodiagnosticarea și automedicația pacienților. Medicii generaliști s-au temut, de asemenea, de o presiune crescută asupra volumului lor de muncă și de o relație medic-pacient compromisă. Aceștia au ridicat întrebări importante care pot sprijini proiectarea și dezvoltarea viitoare a dispozitivelor portabile, cei implicați în acest proces subliniind necesitatea ca medicii generaliști și cadrele medicale, în general, să fie implicați în acest proces.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare si traducere:

  1. Review of Wearable Devices and Data Collection Considerations for Connected Health – PMC (nih.gov)
  2. Traducerea opiniilor Dr. https://www.economist.com/letters/2022/06/02Letters to the editor | The Economist on Tracking people’s health data (opiniile
  3. Wearable Health Technology and Electronic Health Record Integration: Scoping Review and Future Directions – PMC (nih.gov)
  4. General Practitioners’ Perceptions of the Use of Wearable Electronic Health Monitoring Devices: Qualitative Analysis of Risks and Benefits – PMC (nih.gov)

Share This Post