Cum să ajuți pe cineva cu adicții?

Timp de lectură 6 minute

Olga Pankova/Getty Images

Poate fi o mare provocare pentru oricine să vadă că cineva drag experimentează dependența și problemele pe care aceasta le provoacă. Mai ales când unele persoane cu dependență refuză ajutorul sau tratamentul, iar altele pot avea comportamente abuzive față de partenerii sau familia lor.

Atunci când încercăm să ajutam pe cineva care are o dependență să-și recunoască problema sau să caute tratament, procesul poate să nu fie simplu și poate provoca multă suferință emoțională de ambele părți.

Acest articol analizează ce spun experții despre cum să ajuți pe cineva cu o dependență.

Într-un interviu realizat cu doctorul Stefan Gutwinski, medic șef la Spitalul Universitar de Psihiatrie Charité din Spitalul St-Hedwig din Berlin și șeful grupului de cercetare a substanțelor psihotrope, interviu pe care l-a acordat centrului de consiliere, el vorbește despre efectele consumului de droguri.

Care sunt drogurile pe care persoanele de care vă ocupați le consumă cel mai mult?

Majoritatea persoanelor pe care le tratăm aici au probleme cu grupele tradiționale de substanțe precum alcoolul, cocaina, heroina, benzodiazepinele și barbituricele, amfetaminele și canabisul. Părerea generală este că atracția acestor substanțe pentru populație a rămas relativ constantă în ultimii ani. Consumul de canabis, în schimb, a crescut în ultimii ani, iar noi substanțe psihoactive se adaugă în mod constant.

De ce se droghează oamenii? S-au schimbat motivele de-a lungul timpului?

Cred că motivele au rămas în mare parte aceleași. Pentru unii oameni, consumul de droguri este un fel de auto-terapie, pentru a face față evenimentelor stresante din viață. Pentru alții, curiozitatea sau comportamentul social sunt cele care duc la consumul de droguri. În ceea ce privește consumul de canabis, având în vedere faptul că este încă un drog relativ nou, e interesant de constatat că un număr relativ mare de oameni îl consumă deja. Acest lucru poate fi cauzat de faptui că riscurile par a fi sub-evaluate de majoritatea oamenilor și că foarte multă lume cunoaște acum pe cineva care consumă canabis.

Există anumite substanțe cu care se începe, de obicei?

Nu a fost dovedit științific că se începe cu canabisul. Oamenii care consumă droguri încep de obicei cu canabis, dar nu toți cei care consumă canabis folosesc automat alte droguri. În general, dacă cineva consumă un drog o singură dată, așa cum fac mulți oameni, aceasta nu înseamnă automat că devine dependent. Există excepții, ca în cazul heroinei, de exemplu, pentru că se poate întâmpla ca un singur consum de droguri să ducă la dependență. Cu aproape toate celelalte substanțe, este mai probabil să fie un proces de câteva săptămâni, luni sau ani, înainte ca dependența să se dezvolte.

Care sunt consecințele pe termen lung ale consumului de droguri?

Când sunt consumate substanțe psihoactive, utilizarea lor pe termen lung este o problemă deosebită. Este puțin probabil ca cineva care consumă o jumătate de gram de canabis o dată să experimenteze efecte adverse pe tot parcursul vieții. Însă toate substanțele sunt periculoase dacă sunt folosite continuu sau de către copii, adolescenți sau persoane cu tulburări psihice. Modul în care este furnizată substanța este, de asemenea, decisiv pentru tipul de efecte fizice. Canabisul este de obicei inhalat, ceea ce duce la o rată crescută de leziuni pulmonare, de exemplu. Consumul continuu de alcool dăunează esofagului, pancreasului și multor alte organe. În cazul heroinei, contaminarea și bolile infecțioase cauzate de injecții prezintă un risc deosebit de ridicat. Mai mult, aproape toate substanțele au consecințe secundare specifice. Există și efecte psihologice. Consumul de canabis poate crește probabilitatea de psihoză la om. Dacă copiii sau adolescenții fumează regulat canabis, este posibil să le afecteze sănătatea și, pe termen lung, inteligența.

Cum arată succesul în terapia dependențelor astăzi?

Terapia dependenței poate avea succes numai dacă înțelegem riscul individual al pacientului și integrăm în terapie dorința și nevoia pacientului de a opri abuzul de substanțe. De exemplu, atunci când o persoană a fost supusă la violență pe parcursul creșterii sale și a consumat alcool zilnic din motive de înțeles, este logic să încercăm să înțelegem aceste aspecte individuale. În același timp, este important să transmitem că dependența și consumul nu sunt de ajutor pe termen lung. Când vine vorba de terapie, trebuie mai întâi de toate să acceptăm că recăderile fac parte din procesul de terapie. Vorbim despre un proces de învățare.

În plus de aceste sfaturi, să vedem ce ne învață și Asociația Americană de Psihiatrie despre dependențe, pe care le descrie ca pe o afecțiune în care cineva consumă o substanță în pofida consecințelor dăunătoare.

Persoanele cu dependență folosesc o substanță precum alcoolul sau drogurile până la punctul în care le afectează capacitatea de a funcționa în viața de zi cu zi. Ei pot avea gândirea și comportamente dezordonate din cauza modificărilor în structura și funcția creierului. În plus, pe măsură ce organismul cuiva cu dependență se obișnuiește cu acea substanță în timp, persoana poate avea nevoie de doze mai mari de alcool sau droguri pentru a simți același efect.

Institutul Național pentru Abuzul de Droguri spune că dependența este ca orice altă boală, cum ar fi, de exemplu, bolile de inimă. Ambele perturbă funcționarea tipică, sănătoasă, a unui organ din organism, având efecte dăunătoare severe ce pot duce la moarte. Cu toate acestea, ca și în cazul bolilor de inimă, oamenii pot preveni și trata dependența.

Asociația Americană de Psihiatrie notează, că oamenii pot dezvolta o dependență de mai multe substanțe diferite: tutun, alcool, heroină, canabis, cocaină, metamfetamină și alți stimulenți, opioide, cum ar fi codeina și oxicodona, metamfetamină și alți stimulenți, inhalanți, cum ar fi diluanții pentru vopsea și lipici, medicamente pentru anxietate, cum ar fi tranchilizantele, sedativele, hipnoticele și anxioliticele.

În plus, oamenii pot dezvolta o dependență comportamentală. Printre cele mai tipice se regăsesc: tulburare de comportament sexual compulsivă, jocuri de noroc, cumpărături, internet, chirurgie plastică, dependența de alimente, căutarea de senzații tari.

Atunci când dorim să ajutăm o persoană cu dependență, sfaturile Centrelor americane de dependență și ale Centrului Medical al Universității din Rochester, SUA, sunt:

Asociația Americană de Psihiatrie recomandă rămânerea în tratament pentru un timp adecvat pentru fiecare persoană, ceea ce este esențial pentru recuperare. În plus, profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să evalueze și să modifice planul de tratament al unei persoane pentru a răspunde nevoilor sale în schimbare.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare:

  1. https://www.uni-passau.de/en/counselling/drugs-and-addiction/expert-interview-on-drugs/
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-to-help-someone-with-addiction
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/is-alcohol-a-stimulant-or-depressant
Share This Post