Luna în care celebrăm excelența în asistență medicală

Felicitări tuturor laureaților din București ai Galei Premiilor de Excelență în Asistență Medicală 2022!

Îngrijirea medicală este misiunea principală a asistenților medicali și a moașelor. Deci, atunci când lumea cercetării medicale își pune întrebarea ce însemnă, de fapt, excelența în îngrijirea medicală, pentru noi, cei care activăm în aceste profesii, răspunsul este unul care ar trebui să ne intereseze în cel mai înalt grad, pentru că el ar trebui să definească activitatea noastră de zi cu zi, sau să fie primul nostru deziderat.

De exemplu, într-un studiu mai vechi (1996)[1], realizat de o echipă de cercetători din Marea Britanie, în care au fost implicați debutanți, dar și asistenți medicali cu experiență, patru teme majore au definit, în opinia respondenților, excelența în profesie:

1. Profesionalismul,

2. Îngrijirea holistică,

3. Practica, și

4. Umanismul (exprimat prin 1. încurajarea calității personale; 2. Relațiile pacient-asistent și 3. relațiile asistent – echipă medicală).

Două au fost concluziile principale ale acestei cercetări:

  1. Excelența în profesia de asistent medical este demonstrată de acel profesionist pentru care pacientul este în centrul preocupărilor și activității sale, deoarece oferă îngrijiri medicale excelente și asistență medicală într-o manieră profesională și competentă, demonstrează o abordare holistică a îngrijirii, posedă anumite calități personale care îmbunătățesc practica și relaționează și cooperează cu pacienții, familiile lor, colegii, administratorii spitalului și membrii comunității într-un mod competent.
  2. Dobândirea excelenței în profesia de asistent medical este un proces, iar desăvârșirea este, de cele mai multe ori, susținută de experiența practică, dar și de pregătirea temeinică.

Tocmai pentru a celebra excelența în profesie, la mijlocul lunii octombrie, am organizat Gala premiilor de excelență în asistență medicală, un eveniment ajuns la a zecea ediție.

În sensul discuției despre excelența în profesia de asistent medical, ne gândim la acest eveniment ca la o recunoaștere deosebită a performanțelor individuale și de echipă, o evaluare și o celebrare a rezultatelor muncii pe care comunitatea de elită a asistenților medicali generaliști, moașelor și asistenților medicali din municipiul București, alături de colegii lor din echipa medicală, au depus-o pentru a susține sistemul de sănătate românesc, într-una dintre cele mai dificile perioade pe care a parcurs-o în ultimii ani, cea e pandemiei de COVID-19.

Prezentăm în acest număr al revistei, tot în secțiunea Eveniment, un articol ce continuă un subiect din numărul precedent despre bolile cardiovasculare și antidoturile la îndemână pentru prevenirea acestora.

În cadrul secțiunii Educație Medicală, vă propunem articolul ”Trei noi descoperiri legate de cancer” în care aflăm despre Galleri, un test care ar putea detecta o serie de tipuri de cancer, despre un nou tip de model tumoral personalizat, numit micro-organosferă, ce ajută la alegerea regimului optim de tratament pentru persoanele diagnosticate deja cu cancer, dar și despre un studiu ce analizează modul în care poluarea aerului poate provoca cancer pulmonar la persoanele care nu au fumat niciodată.

Articolul din secțiunea Lumea Medicală vorbește despre concluziile unui grup de experți medicali americani reuniți într-un grup consultativ de lucru numit U.S. Preventive Services Task Force, care a recomandat pentru prima dată, în septembrie 2022, ca medicii din sistemul primar să facă un screening pentru anxietate tuturor pacienților adulți sub 65 de ani. Ca răspuns la recomandările grupului consultativ din SUA, furnizorii de servicii de sănătate mintală au subliniat deja că programele de screening sunt utile doar dacă îi conduc pe pacienți către soluții eficiente. De aceea, având în vedere numărul insuficient al profesioniștilor din domeniul sănătății mintale (psiho-terapeuți, psihiatri), aceștia îi sfătuiesc pe oameni să se gândească și la „îngrijirea de sine” prin creșterea ”mușchiului rezilienței”. În acest context al îngrijirii de sine, un prim pas deosebit de important pentru fiecare dintre noi este să fim capabili să înțelegem și să diferențiem între cele 3 concepte – îngrijorare, stres și anxietate – și să avem o serie de comportamente precum cele indicate în articol.

Vă propunem, în numărul de luna aceasta al revistei, și un interviu util care analizează ce ne învață experții despre cum să ajuți pe cineva cu o dependență, dar și o interesantă incursiune în istoria longevității.

Revista vă aduce și recomandările editoriale ale lunii octombrie – Cum să-ți controlezi anxietatea. Ia tot ce e mai bun din griji, stres și temeri de Bret A. Moore; Cum să-ți păstrezi sănătatea creierului de Jean Carper și Începe cu viziunea. Ghid complet în 6 pași pentru planificare, rezolvare de probleme și execuție, de Steven și Rob Shallenberger.

Vă doresc să citiți cu interes noul număr al revistei, mulțumesc încă o dată tuturor invitaților care au participat la a zecea ediție a Galei “Premiilor de Excelență în Asistență Medicală”, o celebrare a performanței în profesiile noastre și un moment de recunoaștere a efortului tuturor din ultimii doi ani și-i felicit pe laureați.

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București


[1] The pursuit of excellence in nursing care: what does it mean? – PubMed (nih.gov)

Share This Post