Editorial

Vaccinul HPV este unul dintre cele mai bune, rezistente, cu foarte puține reacții adverse”, a declarat recent ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la un eveniment prilejuit de lansarea Acțiunii HPV România[1].

Declarația vine în contextul în care ”România dorește ca să ofere acces la tratament, acces la diagnostic precoce și, bineînțeles, la politicile de prevenție„, a mai transmis ministrul Sănătății în cadrul respectivei întâlniri.

Pe de altă parte, cât de eficiente pot fi aceste politici de prevenție ne pot spune studiile bazate pe date din țările care, spre deosebire de România (care a eșuat în prima inițiativă de a introduce vaccinarea anti-HPV în 2008) au reușit să-și convingă populația de beneficiile vaccinării chiar de la momentul apariției acestui vaccin.

Un astfel de studiu a fost publicat recent de revista STAT[2] din SUA.

Studiul controlat randomizat a inclus peste 60.000 de femei născute în 1992, 1993 și 1994 din 33 de comunități din Finlanda. El le-a împărțit în mod aleatoriu în trei grupuri, în funcție de strategiile de vaccinare anti – HPV din comunitățile lor: vaccinare anti-HPV neutră din punct de vedere al genului (unde au fost vaccinați și fete și băieți), vaccinare doar pentru fete și nicio acțiune de vaccinare. Cercetătorii au urmărit apoi, la patru și opt ani după vaccinare, 16 tipuri de HPV genital – HPV 16/18/31/45, tipuri cu risc oncogen ridicat și alte 12 tipuri cu risc mai scăzut de cancer.

Prin acest studiu, cercetătorii au căutat să stabilească cea mai eficientă strategie de imunizare.

Despre rezultate vorbește în articol Ville Pimenoff, cercetător principal la Karolinska Institutet și profesor la Universitatea din Oulu, Finlanda, care a fost autorul principal al studiului. El precizează că studiul demonstrează că vaccinul este cel mai eficient atunci când vaccinezi băieți și fete: ”Putem vedea cum diferitele tipuri de HPV sunt distribuite în comunitățile în care sunt vaccinate ambele sexe, astfel încât este clar că există o protecție mai puternică. În afară de vaccinarea individuală, mai apare apoi și protecția de turmă„.

În grupul în care programul de vaccinare din comunitate a inclus și fetele și băieții, o acoperire vaccinală de 50% pe an a fost suficientă pentru a elimina aproape complet tipurile de virus HPV cu risc oncogen ridicat care erau vizate de vaccin. Atunci când vaccinurile au fost administrate exclusiv fetelor, acoperirea vaccinală trebuie să fie extrem de ridicată (90%) pentru a se ajunge la aceleași rezultate. Mai mult, reducerea variantei HPV45 a fost observată doar în grupul în care programul de vaccinare din comunitate a inclus și fetele și băieții.

Dacă ne uităm la rezultatele acestui studiu, în țările care au o acoperire vaccinală bună, vaccinurile HPV s-au dovedit atât de eficiente încât acolo ar putea fi necesare noi politici de screening, mai puțin costisitoare financiar pentru țările respective.

În cazul în care screening-ul post-vaccinare se limitează la tipurile cu risc oncogen ridicat, în țările cu acoperire vaccinală bună cum este Finlanda ar fi suficient să se facă mai rar, a spus Pimenoff – poate o dată la 10 ani. El a menționat, totuși, că recomandările nu pot fi aceleași peste tot, deoarece fiecare țară are propriul sistem de abordare a vaccinării, a screening-ului și propriile date privind acoperirea vaccinală.

Cert este că rezultatele acestui studiu vorbesc despre efectele benefice pe multiple planuri ale unei politici de succes de susținere a vaccinării anti-HPV în Finlanda, un model la care ne putem uita cu atenție și din care să învățăm. Și ar fi util să facem aceasta pentru a profita înțelept de progresele științei, protejându-ne populația de boli grave prevenibile prin vaccinare precum cancerele asociate virusului HPV.

Așadar, iată un model care demonstrează eficiența unei politici publice și ne indică o direcție de acțiune… În plus de acest subiect de analiză și reflecție, vă încurajez să alocați timp și să citiți articolele lunii noiembrie, care prezintă o serie de teme de actualitate, și vă trimit, ca de obicei, cele mai bune gânduri.

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București


[1] Rafila: Vaccinul anti HPV – unul dintre cele mai rezistente, cu foarte puţine reacţii adverse | AGERPRES • Actualizează lumea.

[2] https://www.statnews.com/2023/11/08/hpv-vaccines-cancer-screenings

Share This Post