Cele mai frecvente mituri despre colesterol

Timp aprox. de lectură: 6 minute

Discuțiile despre colesterol din mediul online, în lipsa unor elemente de verificare, pot genera confuzie. De aceea, validarea unora dintre întrebările frecvente despre colesterolul din sânge folosind surse verificate poate fi utilă și, în final, poate contribui la salvarea unor vieți.

Ce înseamnă, de fapt, cifrele legate colesterol? Pot alimentele pe care le consumăm să schimbe nivelul colesterolului?

Acest articol își propune să facă diferența dintre mit și realitate în ceea ce privește colesterolul.

În plus, el se vrea și un îndemn de a vă verifica periodic colesterolul, astfel încât să vă cunoașteți cifrele și riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral, pentru a lua măsuri de protecție.

În pofida renumelui său rău, colesterolul este esențial pentru viață. El este o componentă esențială a membranelor celulare animale. Însă, atunci când este prezent la niveluri ridicate în sânge, el crește riscul de boli cardiovasculare.

Colesterolul, împreună cu alte substanțe, cum ar fi calciul, se acumulează în plăci pe pereții arterelor. În timp, acest lucru îngustează vasele de sânge și poate duce la complicații, inclusiv la accident vascular cerebral și la atac de cord.

Dacă ne uităm la datele Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, aproape 2 din 5 adulți americani au un nivel ridicat de colesterol (colesterol total în sânge ≥ 200 mg/dL). Iar prea mult colesterol expune persoana respectivă la riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral, două cauze principale de deces în Statele Unite.

Pe de altă parte, datele din România vorbesc și ele despre 30% dintre români care au un nivel ridicat al colesterolului.

În final, datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) estimează că nivelurile ridicate de colesterol sunt responsabile pentru 2,6 milioane de decese în fiecare an. Iar această situație se referă la toate țările de pe glob. Având în vedere prevalența, nu este de mirare că interesul pentru subiect este mare, ca și nivelul de dezinformare.

Așadar, pentru a încerca să separăm adevărul de ficțiune, am analizat câteva surse credibile și vă prezentăm în cele ce urmează cele mai importante teme legate de subiectul acesta.

Mitul 1. Tot colesterolul este rău

Nimic mai greșit, ne spun specialiștii!

Colesterolul este o componentă vitală a membranelor celulare. În afară de rolul său structural în membrane, este, de asemenea, vital în producția de hormoni steroizi, vitamina D și acid biliar. Așa se face că, deși nivelurile ridicate de colesterol reprezintă un factor de risc pentru boli cardio-vasculare, fără colesterol nu am putea supraviețui.

Colesterolul nu este rău. Este doar un martor nevinovat al stilului nostru de viață modern de astăzi…Organismele noastre nu au fost concepute pentru a trăi într-un mediu în care alimentele sunt în exces și, astfel, atunci când colesterolul este în exces, acesta se va depune în corpul nostru. Când locul de depunere sunt vasele noastre de sânge, cum se întâmplă adesea, atunci este rău pentru noi...Dincolo de funcțiile pe care le are colesterolul în organism, modul în care este transportat contează, și-l face dăunător sau nu pentru sănătate. Astfel, colesterolul este transportat în organism prin lipoproteine, care sunt substanțe formate din grăsimi și proteine. Acest transport are loc în două moduri principale.

Lipoproteina cu densitate scăzută (LDL) transportă colesterolul din ficat către celule, unde este utilizat în mai multe procese. Oamenii numesc uneori LDL colesterolul „rău”, deoarece nivelurile ridicate de colesterol LDL din sânge cresc riscul de boli cardiovasculare.

Lipoproteinele cu densitate mare (HDL) sunt adesea denumite colesterol „bun”, deoarece transportă colesterolul înapoi la ficat. Odată ajuns acolo, colesterolul este eliminat din organism, reducând astfel riscul cardiovascular.” – a explicat dr. Robert Greenfield, un cardiolog, lipidolog și internist certificat la Memorial Care Heart & Vascular Institute din cadrul Orange Coast Medical Center din Fountain Valley, California în discuția cu publicația Medical News Today .

Mitul 2. Am o greutate normală, deci nu pot avea colesterolul ridicat

Greșit, din nou!

Echilibrul colesterolului este într-adevăr o funcție a ceea ce mâncăm, dar și a geneticii noastre. De exemplu, o persoană se poate naște cu o tendință genetică de a nu procesa eficient colesterolul….Pentru că este genetică a fost numită hipercolesterolemie familială și ar putea fi la fel de frecventă ca 1 din 200 de persoane. Pe de altă parte, greutatea este mai mult o funcție a metabolismului moștenit și a echilibrului dintre caloriile consumate și cele cheltuite„– a explicat dr. Robert Greenfield

Chiar dacă aveți o greutate sănătoasă, colesterolul dumneavoastră poate fi anormal. Alți factori care au un impact asupra colesterolului sunt alimentele pe care le consumați, obiceiurile de exerciții fizice, dacă fumați și cât de mult alcool consumați” – a confirmat și dr. Edo Paz, cardiolog și vice-președinte laMedical at K Health.

Persoanele care au o greutate sănătoasă ar putea avea un nivel ridicat de colesterol, în timp ce unele persoane supraponderale ar putea să nu aibă un nivel ridicat de colesterol. …și asta pentru că nivelul colesterolului este afectat de genetică, funcția tiroidiană, medicamente, exerciții fizice, somn și dietă…Există, de asemenea, factori pe care nu îi puteți modifica și care pot contribui la un nivel ridicat de colesterol, cum ar fi vârsta și genetica„, a explicat și dr. Alexandra Lajoie, cardiolog non-invaziv la Providence Saint John’s Health Center din Santa Monica, California.

Mitul 3. Aș avea unele simptome, dacă aș avea colesterolul ridicat

Și această opinie este greșită.

În cele mai multe cazuri, colesterolul ridicat nu va provoca simptome. De aceea, se recomandă efectuarea periodică a testelor de sânge pentru depistarea colesterolului ridicat. Vârsta la care fiecare începe screening-ul și frecvența screening-ului este determinată de factorii de risc individuali.” – a precizat dr. Paz.

Singurele „simptome” cu care poate fi asociat colesterolul sunt simptomele tardive, atunci când acumularea excesivă de colesterol este responsabilă de afectarea și blocarea inimii și a vaselor de sânge. Acest lucru provoacă dureri în piept (angină pectorală), atac de cord sau chiar moarte subită” – a declarat și dr. Greenfield.

Un nivel ridicat de colesterol duce la acumularea silențioasă a plăcii în artere până când aceasta este atât de severă încât apar accidente vasculare cerebrale sau atacuri de cord” – a confirmat și dr. Lajoie.

Mitul 4. Dacă mănânc mult colesterol, voi avea un nivel ridicat de colesterol.

Pentru că subiectul este mai complex, avem de-a face cu o părere greșită pe fond, care simplifică periculos lucrurile.

Iată de ce… 

Colesterolul pe care îl consumă cineva nu este neapărat corelat direct cu nivelul colesterolului. Consumul de zaharuri, sau carbohidrați simpli, poate duce la niveluri mai ridicate de colesterol, chiar dacă cineva nu consumă mult colesterol… în plus, persoanele care fac exerciții fizice sunt mai puțin susceptibile de a observa creșteri ale colesterolului în urma consumului de colesterol, în comparație cu persoanele sedentare„-  a explicat dr. Lajoie.

Pe de altă parte, dr. Greenfield, confirmă și că dacă consumăm mai mult colesterol, cel mai probabil va crește colesterolul. „Nu te duci la magazin și cumperi un pachet de colesterol, dar cumperi carne roșie, brânzeturi și ouă. Carnea roșie conține grăsimi saturate și colesterol. Colesterolul este un produs de origine animală, așa că articolele care conțin grăsimi saturate nu numai că vor crește colesterolul, dar vor crește în mod specific colesterolul „rău”, sau LDL, care apoi se depune în peretele arterial al vaselor noastre de sânge”.

Asociația Americană a Inimii ne recomandă să consumăm mai puțin de 300 de miligrame de colesterol pe zi din alimente. Însă se pare că grăsimile saturate sunt cea mai mare problemă. Carnea roșie, untul și lactatele grase sunt cele mai frecvente surse ale acestora. Dar ouăle? Un ou mare are 186 miligrame de colesterol și doar 1,6 grame de grăsimi saturate, adică 8% din plafonul zilnic, așa că vă puteți bucura de ele cu moderație.

Mitul 5. Toată lumea ar trebui să urmărească aceleași ținte legate de colesterol

Este greșit, ne spun specialiștii și ghidurile!

Nivelul țintă de colesterol se bazează pe faptul că aveți un istoric de anumite boli – cum ar fi atacul de cord și accidentul vascular cerebral – și pe riscul de a dezvolta aceste probleme, care se bazează pe lucruri precum vârsta și dacă aveți tensiune arterială ridicată.” – explică dr. Paz.

Pentru cei dintre noi care nu au avut probleme cardiovasculare, colesterolul LDL (colesterolul „rău”) ar trebui să fie mai mic de 100 de miligrame pe decilitru (mg/dl). Dar dacă aveți boli cardiace sau vasculare – antecedente de atac de cord, accident vascular cerebral sau alte boli vasculare arteriale – și mai ales dacă aveți diabet, ținta de colesterol LDL ar trebui să fie mai mică de 70 mg/dl, dacă nu mai mică” – confirmă și dr. Greenfield.

În numărul următor vom continua să discutăm despre alte mituri legate de acest subiect, deoarece, așa cum spune dr. Greenfield in discuția sa cu Medical News Today, deși și el își încurajează pacienții să pună întrebări și să citească despre condiția lor medicală, îi avertizează în același timp că există o cantitate destul de mare de materiale care sunt false și înșelătoare.

Pentru a putea valida ce citim, dr. Greenfield ne recomandă să accesăm site-urile de încredere și să credem în știința publicată de oameni care și-au dedicat viața tratamentului bolilor de inimă. „Și dacă ceva sună ilogic și ‘prea frumos pentru a fi adevărat’, probabil că este… Tratați-vă corpul ca pe un sanctuar, nu ca pe un parc de distracții!”

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare:

  1. Your Cholesterol: Myths and Facts (webmd.com), inclusiv sursa ilustrației
  2. Cholesterol Myths and Facts | cdc.gov
  3. 9 myths about cholesterol (medicalnewstoday.com)
  4. High Cholesterol Myths and Facts: What to Know (verywellhealth.com)

Share This Post