Unele dintre complicații periculoase ale hepatitei virale pot fi evitate, dacă acționăm din timp
Timp aproximativ de lectură: 7 minute
Hepatita virală este o infecție gravă care provoacă leziuni hepatice și cancer hepatic. Dintre cele cinci tulpini ale virusurilor hepatitei, B și C sunt cele mai frecvente.
Printre complicațiile hepatitei B și C se numără și ciroza post necrotică. Ciroza este o boală hepatică cronică și progresivă care apare atunci când țesutul cicatricial înlocuiește treptat țesutul hepatic sănătos. Alte cauze includ colangita biliară primară, o boală autoimună care afectează ficatul, și deficitul de alfa-1 antitripsină. Aceasta este o afecțiune genetică care crește riscul de boli pulmonare și hepatice.
În ciroza post necrotică, ficatul prezintă noduli, sau zone fibroase de țesut, cu o lățime mai mare de 3 milimetri (mm). Dacă se acumulează țesut cicatricial, acesta nu poate funcționa corespunzător. Acest lucru poate duce la simptome precum oboseală, anemie și îngălbenirea pielii și a ochilor. Deși nu există vindecare, există modalități de a încetini evoluția bolii, iar persoanele diagnosticate cu această boală pot gestiona afecțiunea cu medicamente și modificări ale stilului de viață
Persoana cu ciroză ar putea să nu prezinte simptome inițial. Cu toate acestea, pe măsură ce boala progresează, simptomele pot include următoarele:
- oboseală
- pierderea apetitului
- pierdere neintenționată în greutate
- greață sau vărsături
- dureri abdominale în partea superioară dreaptă
- vânătăi care apar ușor
- confuzie
- edem sau umflături la nivelul gleznelor, picioarelor sau membrelor inferioare
- ascita, care este o acumulare de lichid în abdomen
- mâncărimi ale pielii
- urină închisă la culoare sau decolorată
- icter, care implică o îngălbenire a albului ochilor și a pielii.
În ceea ce privește cauzele cirozei, ele sunt multiple, dar cele mai frecvente sunt:
- boala hepatică alcoolică;
- boala hepatică non-alcoolică;
- infecție pe termen lung cu virus hepatic B sau C.
Alte cauze pot include:
- hepatita autoimună;
- colangita sclerozantă primară, care este o boală rară ce afectează în principal căile biliare din interiorul și exteriorul ficatului;
- boli genetice ale ficatului, cum ar fi boala Wilson și hemocromatoza;
- utilizarea pe termen lung a steroizilor anabolizanți, a metotrexatului și a altor medicamente care pot afecta ficatul;
- insuficiență cardiacă cu congestie hepatică;
- utilizarea în exces a paracetamolului (cunoscut și ca Tylenol).
Când să apelați la un medic
Solicitați asistență medicală dacă prezentați orice simptome ale cirozei. În plus, dacă o persoană are un istoric familial de boli hepatice, aceasta poate avea un risc mai mare de a dezvolta ciroză și trebuie să discute opțiunile de screening cu medicul său.
Este important să rețineți că și alte afecțiuni medicale pot provoca simptome de ciroză.
Prin urmare, o persoană trebuie să consulte un medic pentru a determina cauza de bază și pentru a primi tratamentul adecvat. În toate cazurile, diagnosticarea și tratamentul precoce oferă cea mai bună șansă de a minimiza complicațiile.
Diagnosticul
Deoarece o persoană poate să nu aibă simptome în stadiile incipiente, medicii diagnostichează adesea ciroza post-necrotică atunci când fac investigații pentru o altă afecțiune sau boală.
Diagnosticul poate implica:
- efectuarea unui examen fizic care verifică dacă există umflături în partea superioară a abdomenului
- interogarea cu privire la istoricul medical personal și familial
- întrebări despre obiceiurile alimentare și consumul de alcool
Se pot recomanda, de asemenea, teste de sânge pentru verificarea funcției hepatice și teste imagistice, cum ar fi o ecografie, o tomografie computerizată sau o rezonanță magnetică, pentru a căuta cicatrici sau noduli. În funcție de aceste constatări, se poate efectua o biopsie de țesut pentru teste de laborator.
Tratamentul
Deși nu există tratament pentru ciroza post-necrotică, există modalități de a încetini evoluția acesteia. Acestea includ alegerea unui stil de viață adecvat, cum ar fi evitarea consumului de alcool și o dietă nutritivă și echilibrată.
De asemenea, oamenii pot colabora cu medicul lor pentru a trata și gestiona afecțiunile subiacente, cum ar fi hepatita. Medicul lor poate recomanda, de asemenea, vaccinarea împotriva hepatitei B și C. În unele cazuri, medicii pot recomanda un transplant de ficat.
În ceea ce privește perspectivele pentru persoanele cu ciroză, acestea depind de stadiul sau severitatea afecțiunii la momentul diagnosticării. De asemenea, este important să rețineți că mulți factori, cum ar fi vârsta, obiceiurile de viață și starea generală de sănătate, pot afecta rezultatul unei persoane.
În cazurile în care medicii pun un diagnostic înainte de apariția simptomelor, cunoscute și sub numele de ciroză compensată, ficatul poate încă să compenseze leziunile și să funcționeze eficient. Ca urmare, persoana are o șansă de 47% de a trăi cel puțin încă 10 ani. În schimb, după apariția simptomelor, perspectiva este mai puțin optimistă.
În concluzie, ciroza postnecrotică este o formă de boală hepatică care afectează funcția hepatică. Aceasta înseamnă că ficatul are noduli cu un diametru mai mare de 3 mm.
Diverșii factori care pot cauza ciroza postnecrotică includ infecția cu virusul hepatitei B și C și consumul excesiv de alcool. Deși nu există un remediu, medicii pot recomanda evitarea consumului excesiv de alcool, menținerea unei diete nutritive și gestionarea stării generale de sănătate pentru a susține funcția hepatică pe cât posibil.
Iată de ce tema Zilei Mondiale a Hepatitei 2024 – E timpul pentru acțiune – este cu atât mai importantă cu cât există dovezi că astfel de cunoștințe despre metodele de protecție ne pot feri de complicații atât de periculoase ale infecției cu virusul hepatitei.
Datele Centrului European pentru Controlul Bolilor cele mai recente estimează prevalența infecției cu hepatita B și C la aproximativ 1%, în țările Uniunii Europene și ale Spațiului Economic European. În total, se estimează că mai mult de 10 milioane de europeni pot avea hepatită cronică B sau hepatită C.
În ciuda disponibilității unor intervenții eficiente și accesibile care ar putea preveni noi infecții și decese, cum ar fi vaccinarea împotriva hepatitei B și educația care promovează un stil de viață ce previne îmbolnăvirea, hepatita virală rămâne o cauză persistentă de deces.
De aceea, de Ziua Mondială a Hepatitei, pe lângă un proces de conștientizare al populației, merită gândite intervenții care să extindă accesul la acțiuni simple și echitabile de prevenire și control al hepatitei virale.
Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent
Surse de documentare
- Post-necrotic cirrhosis: What it is, symptoms, causes, treatment (medicalnewstoday.com) – inclusiv sursa foto
- World Hepatitis Day 2024 (who.int)
- Hepatitis B (who.int)
- High burden of Hepatitis B and C persists in the EU/EEA (europa.eu)
- Systematic review on hepatitis B and C prevalence in the EU/EEA (europa.eu)
- Hepatitis B – Annual Epidemiological Report 2022 (europa.eu)