Timp aproximativ de lectură: 6 minute
Cercetătorii de la Universitatea din California, Santa Barbara, Statele Unite ale Americii arată pentru prima dată modul în care schimbările hormonale modifică creierul pe parcursul sarcinii, inclusiv modificările cantității de materie albă și cenușie din creier. Acest studiu a fost publicat recent în revista Nature Neuroscience. Pentru el, cercetătorii au urmărit o femeie în vârstă de 38 de ani, efectuând 26 de scanări prin rezonanță magnetică și prelevări de sânge începând cu 3 săptămâni înainte de concepție până la 2 ani după naștere.
În timpul sarcinii, corpul feminin trece printr-o varietate de schimbări fizice, inclusiv aportul de sânge suplimentar în organism, un ritm cardiac mai rapid, creșterea activității rinichilor, respirație mai profundă și modificări ale tractului digestiv care pot provoca arsuri la stomac, greață sau vărsături.
Majoritatea acestor modificări se datorează hormonilor de sarcină, cum ar fi estrogenul, progesteronul și gonadotropina corionică umană. Bottom of Form
Ce știm din cercetările anterioare este că hormonii de sarcină pot provoca și modificări ale creierului. De aceea, cercetătorii de la universitatea americană din California au studiat și demonstrat pentru prima dată modul în care schimbările hormonale modifică creierul pe parcursul sarcinii, inclusiv modificările cantității de materie albă și gri din creier. „Creierul este un organ endocrin, iar hormonii sexuali sunt neuromodulatori puternici”, a explicat Dr Emily G. Jacobs, profesor asociat de Științe psihologice și ale creierului la Universitatea din California – Santa Barbara și autor principal al acestui studiu.
„Studiile pe oameni tind să se bazeze pe imagistica cerebrală și pe evaluările endocrine care sunt colectate de la grupuri de persoane observate la un moment dat. Dar acest tip de abordare a mediei de grup nu ne poate spune nimic despre modul în care creierul se schimbă de la o zi la alta sau de la o săptămână la alta, pe măsură ce hormonii sunt eliberați în organism”, a subliniat aceasta.
„Laboratorul meu utilizează metode de imagistică de precizie pentru a înțelege cum răspunde creierul la tranzițiile neuroendocrine majore – ciclul circadian, ciclul menstrual, menopauza și acum una dintre cele mai mari tranziții neuroendocrine pe care le poate experimenta o ființă umană, sarcina”, ne-a spus Jacobs.
În urma analizei scanărilor RMN, Jacobs și echipa sa au descoperit că cele mai vizibile modificări ale creierului participantei la studiu pe parcursul sarcinii au fost reducerea volumului de materie cenușie corticală, care a persistat și după naștere. Majoritatea stratului exterior al creierului este format din materie cenușie, care are rolul principal de a procesa informațiile în creier și ajută la controlul gândurilor, emoțiilor, memoriei și mișcărilor musculare.
Jacobs a subliniat faptul că: „Uneori, oamenii se încruntă când aud că volumul materiei cenușii scade în timpul sarcinii, dar probabil că acesta nu este un lucru rău. Această schimbare reflectă „reglajul fin” al circuitelor neuronale, la fel ca subțierea corticală care are loc în timpul pubertății. În ambele cazuri, acest proces adaptiv permite creierului să devină mai specializat.”
„Gândiți-vă la David al lui Michelangelo”, a ilustrat ea. „Artistul începe cu un bloc de marmură, iar frumusețea subiacentă este dezvăluită prin arta îndepărtării, prin ascuțirea și rafinarea atentă a materialului. În cazul creierului, acest proces are loc la începutul dezvoltării, din nou în timpul pubertății, iar sarcina reflectă probabil un alt val de rafinare corticală.”
În plus, oamenii de știință au constatat creșteri notabile ale localizării mai profunde în creier, despre care au raportat că au atins vârful în al doilea trimestru și au revenit la nivelurile normale de dinainte de sarcină în jurul momentului nașterii. Aproximativ 60% din creier este format din materie albă, care conectează diferite zone ale creierului între ele pentru a ajuta la comunicarea pentru concentrare, învățare și echilibrare în timpul mișcării.
„Există atât de multe despre neurobiologia sarcinii pe care nu le înțelegem încă”, a spus Jacobs. „Nu este din cauză că femeile sunt prea complicate; nu este din cauză că sarcina este un nod gordian. Este un produs secundar al faptului că științele biomedicale ignoră adesea sănătatea femeilor. Suntem în 2024 și aceasta este prima privire pe care o avem asupra acestei tranziții neurobiologice fascinante, iar ignoranța noastră are consecințe.”
„Totuși, oamenii de știință nu au datele de care avem nevoie pentru a prezice depresia postpartum înainte ca aceasta să se manifeste; nu avem datele de care avem nevoie pentru a înțelege efectele preeclampsiei asupra sănătății creierului în viața ulterioară”, a continuat ea.
„Avem nevoie de date mai bune. Deși femeile reprezintă jumătate din populație, doar aproximativ 10% din bugetul Institutului Național de Sănătate se alocă condițiilor care afectează în principal femeile. Iar din cele 50 000 de articole de imagistică a creierului uman publicate în ultimii 30 de ani, mai puțin de 0.5% se concentrează asupra factorilor de sănătate unici pentru femei.” – Emily G. Jacobs, PhD
Legat de acest studiu, Clifford Segil, neurolog la Providence Saint John’s Health Center din Santa Monica, California, SUA, a declarat pentru Medical News Today că a găsit această cercetare fascinantă și provocatoare „Cred că este atât de important că putem să cartografiem creierul unei femei în timp ce este însărcinată cu un RMN fără a provoca nici un rău mamei și copilului lor în curs de dezvoltare, deoarece RMN nu utilizează radiații …Este fascinant să vedem date care sugerează că o mamă însărcinată are o creștere tranzitorie a materiei albe cu o scădere a materiei cenușii în timpul sarcinii”.
Cu toate acestea, el a remarcat, de asemenea, că cercetarea subliniază cât de multe întrebări cu privire la modificările creierului în timpul sarcinii rămân încă fără răspuns. Principala dintre acestea este: La ce servesc de fapt aceste modificări?
„Modul în care descriu materia cenușie este ca o sală de calculatoare plină de servere și calculatoare, iar materia cenușie sunt toate calculatoarele de pe rafturile acestor servere… iar modul în care descriu materia albă este ca o cameră de calculatoare cu nenumărate fire, prelungitoare, cabluri de rețea, iar materia albă este toate aceste interconexiuni”.
„În timpul sarcinii, a demonstrat această lucrare, mama a avut o scădere a cantității de „computere” care funcționau, dar o creștere a cantității de „cabluri” care circulau în jurul creierului ei. Imaginați-vă că o cameră cu protecții suplimentare împotriva supratensiunilor, cabluri prelungitoare, cabluri de rețea este ca creierul unei femei însărcinate, ceea ce este fascinant. Ca multe alte lucruri în neuroștiințe, următorul pas va fi să ne întrebăm de ce și cum aceste cunoștințe pot ajuta la sănătatea unei femei însărcinate.”
De asemenea, G. Thomas Ruiz, obstetrician-ginecolog certificat și obstetrician-ginecolog principal la MemorialCare Orange Coast Medical Center din Fountain Valley, California, SUA, spune despre acest studiu că este foarte important pentru cercetători să continue să găsească modalități prin care sarcina are un impact asupra diferitelor părți ale corpului, cum ar fi creierul. „Este foarte important pentru că există unele efecte foarte negative care pot apărea cu hormoni de sarcină, în special stările depresive și , care este o problemă majoră de sănătate mintală”, a explicat Ruiz. „Cred că cercetătorii trebuie să continue să analizeze interacțiunea completă a hormonilor cu neurotransmițătorii, astfel încât să putem obține o înțelegere exactă și reală a modului în care are loc această interacțiune”, a concluzionat Ruiz.
În continuare, echipa de cercetare intenționează să continue să înregistreze modificările creierului în timpul sarcinii la mai multe femei. Acest lucru va dezvălui dacă modificările observate în acest studiu sunt tipice. De asemenea, ar putea dezvălui dacă variațiile acestor modificări ale creierului sunt asociate cu unele efecte asupra sănătății, cum ar fi depresia postpartum.
De asemenea, studii mai vechi au constatat că proaspetele mame au înregistrat reduceri ale materiei cenușii care au durat cel puțin doi ani după naștere. Aceste modificări ale creierului au fost utilizate și pentru a prezice modul în care mamele au performat pe scala de atașament. De fapt, cercetătorii au reușit să utilizeze un algoritm informatic pentru a identifica femeile care erau noi mame doar pe baza modelelor de pierdere a materiei cenușii. Pierderea materiei cenușii nu a fost observată la noii tați sau la cei care nu sunt părinți. Se crede aceste pierderi pot fi din cauză că, practic, creierul proaspetelor mame devine mai specializat în moduri care le vor ajuta să se adapteze la maternitate și să răspundă mai bine nevoilor copiilor lor.
Mirela Mustață, Redactor executiv
Surse de documentare:
- https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/brain-changes-observed-during-pregnancy (inclusiv sursa foto)
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/in-pregnancy-the-brain-changes-in-remarkable-ways-a-new-study-shows
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9476604/
- https://www.scientificamerican.com/article/pregnancy-causes-lasting-changes-in-a-womans-brain/