”Combaterea dezinformării online privind sănătatea: Ghidul unui profesionist pentru a ajuta publicul” de Alla Keselman, Catherine Arnott Smith și Amanda J. Wilson, Ed. Rowman Littlefield Publishers, 2022
Pericolul dezinformării online în domeniul sănătății, o preocupare de lungă durată a profesioniștilor din domeniul medical și al sănătății publice, a ajuns în prim-planul preocupărilor societății în timpul pandemiei COVID-19.
Indiferent de motivele lor, creatorii și distribuitorii de informații eronate promovează sfaturi de sănătate și recomandări de tratament care nu se bazează pe dovezi și adesea neagă metodele, măsurile și abordările de sănătate care sunt susținute de cele mai bune dovezi ale momentului. Din păcate, mulți factori infrastructurali, sociali și cognitivi îi fac pe indivizi vulnerabili la dezinformare.
Această carte își propune să asiste profesioniștii și educatorii sănătății în toate fazele furnizării și susținerii informațiilor, de la înțelegerea nevoilor de informare ale utilizatorilor, la construirea de relații, până la sprijinirea utilizatorilor în verificarea și evaluarea surselor.
Cartea poate fi utilizată ca manual în programele de biblioteconomie și știința informării, precum și în programele de asistență medicală, comunicare, jurnalism, psihologie și informatică.
Scrisă din perspectiva e-health literacy, cartea pare unică prin abordarea sa nuanțată a dezinformării. Ea se bazează pe psihologie și știința informației pentru a explica susceptibilitatea oamenilor la dezinformare și discută modalități de a se angaja cu publicul în mod profund și semnificativ, promovând încrederea și sporind cunoștințele de sănătate și informare.
Acesta este organizată în trei părți. Partea I: ”Ecologia informațiilor online privind sănătatea” trece în revistă universul informațiilor digitale privind sănătatea, arătând că dezinformarea este răspândită, periculoasă și dificil de definit. Partea II: ”Susceptibilitatea la dezinformare: Literacies as Safeguards” abordează factorii și competențele care afectează vulnerabilitatea și reziliența individuală. Partea a III-a: ”Soluții” se concentrează pe inițiativele de educație și implicare a comunității care ajută publicul să localizeze și să evalueze informațiile privind sănătatea. Capitolele din cadrul celor trei părți discută inovarea tehnologică și social media ca prezentând riscuri noi, precum și soluții noi pentru a ajuta publicul să se conecteze la informații de înaltă calitate și pentru a construi relații de încredere între public și profesioniștii din domeniul informațiilor și al sănătății.