Alaptatul la san – Un Inceput pentru toata viata

“Cea mai buna hrana pentru nou nascut este hrana pe care o ofera natura. Daca nu este necesar acest lucru, el nu trebuie lipsit de aceasta hrana. Nu are inima mama care, de dragul convenientelor, cauta sa se debaraseze de misiunea delicata de a-si alapta micutul.” (Ellen G White, Sfaturi pentru biserica)

Săptămâna Mondială a Alimentaţiei la Sân este celebrată în fiecare an în perioada 1-7 august în mai mult de 120 de ţări pentru a încuraja alimentaţia la sân şi pentru a îmbunătăţi starea de sănătate a copiilor din întreaga lume. Ea comemorează Declaraţia Innocenti făcută de politica OMS şi UNICEF-factorii de decizie în august 1990 pentru a proteja, promova şi sprijini alăptarea. Alimentaţia la sân este cea mai bună modalitate de a furniza nou-născuţilor substanţele nutritive de care au nevoie.

În perioada 2004-2005 Reţeaua Internaţională de acţiune pentru alimentaţia bebeluşilor (IBFAN), unul din partenerii principali ai Alianţei Mondiale a Alimentaţiei la Sân (WABA), a lansat iniţiativa Trenduri la Nivel Mondial în Alimentaţia la Sân (WBTi), pentru a urmări, a evalua şi monitoriza implementarea strategiei globale. Potrivit Raportului asupra Stării Copiilor în Lume în 2011, din 136,7 milioane noi născuţi doar 32,6% sunt hrăniţi prin alăptare în primele 6 luni. Potrivit evaluării WBTi în 40 de ţări, majoritatea acestora nu au o politică de alimentaţie a copiilor mici eficace şi cu un buget adecvat implementării acesteia

România: pe ultimul loc din Europa la alăptare

Conform unui studiu recent al UNICEF, doar una din zece mame continuă să alăpteze exclusiv până la vârsta de şase luni a copilului. Deşi aproape toate mamele încep să alăpteze încă din maternitate, odată ajunse acasă multe dintre ele abandonează această practică .

Organizaţia mondială a sănătăţii (OMS) declară că 97 la sută din femei sunt fiziologic capabile de a alăpta cu succes, pe termen lung, indiferent de vârstă, mărimea, forma sânilor sau numărul de naşteri. Studiile demonstrează că alăptarea la sân aduce copilului toată hrana de care are nevoie şi îl protejează de o serie de boli.

Din păcate, tot mai multe femei sunt tentate să abandoneze alăptatul la sân, motivate fiind de lipsa de timp, varietatea de produse artificiale destinate alimentaţiei bebeluşului sau din necunoştinţă de cauză.

Dar, ce mămică nu-şi doreşte oare tot binele din lume pentru micuţul ei? Câte dintre noi nu ne facem griji interminabile pentru cele mai mici probleme atunci când este vorba de sănătatea bebeluşului nostru? Cu siguranţă şi tu te preocupi zilnic pentru ca bebele tău să fie fericit şi sănătos.

Ştiai că primul şi cel mai important pas pentru acest lucru este alăptarea la sân?Laptele matern constituie piatra de temelie a unui organism puternic şi sănătos. Prin alăptarea la sân, micuţul tău va beneficia de toţi nutrienţii necesari  unei creşteri armonioase.

Multe mămici renunţă la ideea de a alăpta, fie din motive de sănătate, fie din cauza unor considerente de ordin estetic. Sfatul meu este, însă, acela de a încerca pe cât posibil să îţi hrăneaşti pe cale naturală copilul, alăptarea la sân fiind un factor important atât pentru sănătatea puiului tău cât şi pentru tine, proaspătă mămică!
Avantajele pentru sugar

Laptele matern asigura nutritia cea mai bine adaptata necesitatilor nou-nascutilor si copiilor mici si reduce riscurile malnutritiei, anemiei, retardului statural si greutatii scazute in rindul copiilor de pina la 2 ani. Laptele matern ajuta la prevenirea infectiilor si bolilor respiratorii, intareste sistemul imunitar si reduce riscul unor afectiuni cronice serioase in viitor, cum ar fi diabetul zaharat, obezitatea, bolile aparatului digestiv.Un lucru asa de natural prin care ne identificam cu restul mamiferelor, alaptatul, a devenit nepopular si considerat dificil in societatea actuala, desi din studii si cercetari au reiesit numeroase beneficii pentru sanatatea copilului si pentru sedimentarea relatiei afective mama-prunc.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si UNICEF recomanda alaptarea exclusiva (fara apa, sucuri, ceaiuri sau lapte artificial) pana la sase luni de viata si apoi continuarea alaptarii in paralel cu alte alimente pana la varsta de doi ani.

In Romania doar 16% din mame isi hranesc copii exclusiv la san in primele 5 luni, Laptele matern conţine substanţe nutritive care nu pot fi substituite. În primul rând, laptele de mamă conţine aşa-numitul colostru, lichiul care curge în primele minute de alăptare şi care, bogat în vitamine, ajută organismul micuţilor să lupte împotriva bacteriilor şi a viruşilor. Dincolo de acest lucru, colostrul curăţă intestinele nou-născutului, prevenind apariţia colicilor, dureri abdominale foarte intense. Laptele matern are un conţinut unic de vitamine, minerale, grăsimi şi zaharuri care ajută la dezvoltarea normală a bebeluşului. Totodată, laptele tău, mămico, are întotdeauna temperatura ideală, este steril şi nu necesită timp pentru preparare!

Avantaje pentru mama


Emotionale si psihoafective: stabilirea unei legaturi emotionale cu bebelusul prin contactul direct (dezvoltarea unor sentimente ce determina scaderea abandonului, maltratarii copilului, neglijarii). Prin alaptare se elibereaza prolactina si oxitocina, hormoni care au un rol important in relaxarea psihica si fizica a mamei si care o determina sa fie mai afectuoasa fata de bebelus.
– De natura fizica si contraceptive: alaptarea contribuie la scaderea in greutate postpartum. Prin alaptarea frecventa si exclusiva la san se poate intarzia revenirea ovulatiei (si implicit a fertilitatii). Este important de retinut ca postpartum ovulatia reapare inaintea reinstalarii menstrei (astfel ca femeile care nu alapteaza pot ramane insarcinate inainte de revenirea menstruatiei). De asemenea, s-a observat ca femeile ce isi alimenteaza bebelusii la san au un risc mai scazut de a dezvolta cancer de san, ovar sau endometru, dar si o incidenta mai scazuta a osteoporozei.

Se spune ca pe pamantul fagaduintei curge lapte si miere. Dar mierea simbolizeaza dulceata vietii, dragostea de viata si fericirea de a trai. Cele mai multe mame sunt capabile sa dea copilului lor lapte, dar numai o mica parte din ele ii pot da si miere, spune Eric From (1995). Ca sa poata da miere, o mama trebuie sa fie nu numai o mama buna ci si o persoana fericita, deci inconjurata de aura dragostei si a multumirii sufletesti.

Autor: Daniela Stan – moasa , Spitalul de Obstetrica Ginecologie Panait Sarbu

Share This Post