Evoluția geneticii cancerului colorectal

Timp aprox. de lectură: 10 minute Chiar dacă cancerul colorectal este o boală care poate fi prevenită, este a treia cea mai frecventă cauză de deces prin cancer în lume. Se estimează că are o incidență de peste un milion de cazuri pe an, iar incidența cancerului de colon și rectal ... Citiți mai mult...

OMS a anunțat la începutul lunii mai, prin vocea directorului său general, Tedros Adhanom Ghebreyesus, încetarea nivelului maxim de alertă pentru pandemia Covid-19

Timp aprox. de lectură: 8 minute Cu toate că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) declară că virusul nu este eradicat, pe 5 mai 2023, după mai mult de trei ani de pandemie, Comitetul de Urgență al OMS pentru COVID-19 a recomandat directorului general OMS, care a acceptat recomandarea, să fie ridicată ... Citiți mai mult...

Ce putem învăța din modelul SUA unde există ”Săptămâna (și luna) sănătății pentru bărbați”?

Timp aprox. de lectură: 12 minute Zilele acestea, pe fondul discuțiilor despre dezbaterile publice, negocierile și consultările aduse de viitorul Contract-Cadru care aduc în prim-plan, mai mult ca niciodată, problematica prevenției, merită poate să discutăm despre modul în care este realizată în România responsabilizarea populației pentru propria sănătate. Desigur, așa cum existau ... Citiți mai mult...

Cadrul Knowledge-to-Action de translocare a cunoștințelor în practica clinică

Timp aproximativ de lectură: 10 minute Continuăm seria articolelor privind modelele de implementare a practicilor bazate pe dovezi cu prezentarea Cadrului Knowledge-to-Action (KTA) utilizat, la nivel internațional, atât de asistenții medicali în practica lor clinică, cât și de studenți, în cadrul formării lor profesionale. Figura 1. Cadrul Knowledge-to-Action, Graham et. al, 2006 ... Citiți mai mult...

Superbugs: An Arms Race Against Bacteria, de William Hall, Anthony McDonnell, și Jim O’Neill, Ed. Harvard University Press, 2018

Antibioticele salvează vieți omenești încă de când medicamentul Salvarsan a fost descoperit în 1932. Penicilina a intrat în producție de masă în 1942. Nu este mult timp de când beneficiem de această descoperire, dar o lume fără protecția oferită de antibiotice pare deja de neimaginat. Nu numai că au oferit ... Citiți mai mult...

Understanding Human Metabolism, de Keith N. Frayn, Ed. Cambridge University Press, 2022

Dacă o persoană mănâncă mai mulți carbohidrați sau grăsimi se va îngrășa? Sunt corpurile cetonice toxine sau produse vitale care ne mențin în viață în timpul înfometării? Este adevărat conceptul de „exercițiu de ardere a grăsimilor”? În această carte, Keith Frayn, un expert internațional în metabolismul și nutriția umană, atacă concepțiile ... Citiți mai mult...